XAMP phpmyadmin Page not found

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

XAMP phpmyadmin Page not found

Postby ndimario » 08. January 2012 10:34

I can't seem to find any help for this. I've installed XAMPP and opened the console. Clicked 'Start' for both Apache and MYSQL, and they both run. I press 'admin...' for apache and the test page loads. I press 'admin...' for mysql and it goes to a 'page cannot be found'. This is a fresh install and it can't find phpmyadmin. What is wrong?

Code: Select all
URL: http://localhost/phpmyadmin/

Code: Select all
Not Found

The requested URL /phpmyadmin/ was not found on this server.
ndimario
 
Posts: 2
Joined: 08. January 2012 10:31
Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit

Re: XAMP phpmyadmin Page not found

Postby Sharley » 08. January 2012 10:40

Try http://127.0.0.1/phpmyadmin and see if it loads phpMyAdmin.

Let me know if you have success.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: XAMP phpmyadmin Page not found

Postby ndimario » 08. January 2012 10:48

Odd problem. I read the readme and ran the .bat files and it works only with 127.0.0.1 as the base domain. Whats more odd is that through the XAMPP Control Panel, phpmyadmin does not work. Also the main page displays whats in the htdocs directory, not the welcome site (when using 127.0.0.1 or localhost while running apache through the control panel).

Running apache/mysql .bat files
127.0.0.1 = everything works properly
localhost = redirects to htdocs

Running Xampp Control Panel
127.0.0.1 = redirects to htdocs
localhost = redirects to htdocs

I would like the use the Panel instead of the annoying double console windows (apache/mysql). However it does work with the console windows.
ndimario
 
Posts: 2
Joined: 08. January 2012 10:31
Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit

Re: XAMP phpmyadmin Page not found

Postby Sharley » 08. January 2012 10:56

Try using the \xampp\xampp-control-3-beta.exe control panel as it has a better reporting window and for the latest version of this control panel click on the link in my signature.
Download and extract all files into the xampp installation folder and overwrite when asked then use this newer version instead.

Also open the \xampp\mysql\bin\my.ini file in your text editor and remove the # from this line so it looks like this
Code: Select all
bind-address="127.0.0.1"
Save the file and restart MySQL so it reads the edit in the my.ini file.

Open C:\Windows\system32\drivers\etc\HOSTS file by dragging it into an open text editor and make sure the first line after the beginning comments looks like this
Code: Select all
127.0.0.1 localhost
If not then add it then save the file and try again.

Also a reboot won't hurt to clean things up.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 78 guests