Apache wont start

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache wont start

Postby farriersonline » 02. December 2011 05:21

Hi Everybody, can you help?
Win7 Home 64bit

When trying to start Apache from xampp or by itself running apache_start.bat this is the error message i get.
GIF on Facebook

Image
ok this does not seem to display

<OS10013>An attempt was made to access a socket in a way forbidden by its access permissions. : make_sock: could not bind to address [::]:80
<OS10013>An attempt was made to access a socket in a way forbidden by its access permissions. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs

Apache could not be started
press any key to continue . . .

sorry i just wanted to avoid typing mistakes.

I need some straightforward advice, I am not familiar with the ins and out of Winsock or TCP/IP or servers.

Thank you guys.
Bitte bitte bitte
Last edited by farriersonline on 02. December 2011 05:28, edited 1 time in total.
farriersonline
 
Posts: 5
Joined: 02. December 2011 04:59
Operating System: Win7Home 64bit

Re: Apache wont start

Postby Sharley » 02. December 2011 05:27

Do you have any log files in the \xampp\apache\logs folder?

If so paste the last section when you tried to start Apache (check the date and time).

If there are no log files then that means that Apache has never started as it will create the log files and make entries when it attempts to start and when it stops.

You may be missing the runtime file for the method used to compile Apache - VC9
Download and install the runtime file from here and then try and start Apache.
http://www.microsoft.com/download/en/de ... px?id=5582

Good luck.


New users can find self help by reading these first:
readme_en.txt file in the xampp folder.
http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html
http://www.apachefriends.org/en/faq-xampp-windows.html

Some useful reading that may help you help us to find suitable solutions:
viewtopic.php?f=16&t=48331
viewtopic.php?f=16&t=32670
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache wont start

Postby farriersonline » 02. December 2011 05:30

the logs folder is empty
farriersonline
 
Posts: 5
Joined: 02. December 2011 04:59
Operating System: Win7Home 64bit

Re: Apache wont start

Postby Sharley » 02. December 2011 05:35

Right then you need to follow the instruction re the runtime file.

Also use the new control panel found in the xampp installation folder:
xampp-control-3-beta.exe
It has more features and best used to stop and start the components.

The latest XCPv3 versions can be found here:
viewtopic.php?f=16&t=48932
Download and drag the exe file only from the archive file into the xampp folder and use this latest version instead.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache wont start

Postby farriersonline » 02. December 2011 05:54

tried stoppin security esssentials downloaded the Vis c runtime (it was ok, tried repairin, it reports ok) nothing.

after downloading the beta the error message code is 32755632
farriersonline
 
Posts: 5
Joined: 02. December 2011 04:59
Operating System: Win7Home 64bit

Re: Apache wont start

Postby Sharley » 02. December 2011 06:01

Sorry I don't know what you mean about your first line or about downloading the beta and the error code.

Did you right click on the xampp-control-3-beta.exe in the xampp folder and select to run as an administrator?

You need full admin rights to run a web server like XAMPP's components.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache wont start

Postby farriersonline » 02. December 2011 06:03

i did everything u suggested. when " run as admin..." error code was 34068480

i mean that is what the xampp ctlpanel displayed
farriersonline
 
Posts: 5
Joined: 02. December 2011 04:59
Operating System: Win7Home 64bit

Re: Apache wont start

Postby farriersonline » 02. December 2011 06:05

xammpp is installed into c:\xampp
farriersonline
 
Posts: 5
Joined: 02. December 2011 04:59
Operating System: Win7Home 64bit

Re: Apache wont start

Postby Sharley » 02. December 2011 06:09

Sometimes the XAMPP installer version plays up on some Windows version.

Try following these instructions to uninstall/install using the zip or 7zip archive version as it often helps when strange issues arise:
viewtopic.php?p=179699#p179699
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests