Apache can't start error (OS 10022) (XP SP3) 1.7.7

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache can't start error (OS 10022) (XP SP3) 1.7.7

Postby mrkhn » 21. November 2011 22:02

Hi all,

After some searching in the forum, internet etc... i only have this option at the moment...
I tried to follow the solutions but none worked...

So I will appreciate any help.
Error:
Code: Select all
[Mon Nov 21 21:52:06 2011] [notice] Apache/2.2.21 (Win32) mod_ssl/2.2.21 OpenSSL/1.0.0e PHP/5.3.8 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1 configured -- resuming normal operations
[Mon Nov 21 21:52:06 2011] [notice] Server built: Sep 10 2011 11:34:11
[Mon Nov 21 21:52:06 2011] [notice] Parent: Created child process 2752
[Mon Nov 21 21:52:07 2011] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Nov 21 21:52:07 2011] [notice] Digest: done
[Mon Nov 21 21:52:08 2011] [notice] Child 2752: Child process is running
[Mon Nov 21 21:52:08 2011] [crit] (OS 10022)An invalid argument was supplied.  : Child 2752: setup_inherited_listeners(), WSASocket failed to open the inherited socket.
[Mon Nov 21 21:52:08 2011] [crit] Parent: child process exited with status 3 -- Aborting.


S.O :Windows XP SP3
XAMPP: 1.7.7
XAMPP client: 3.0.2 beta

1º I changed skype to not to use ports 80, 443.
2º I changed ports to 8080 and 4499 and xampp was using 080, 4499 instead of 8080 4499.
3º I restored ports to 80 and 443 in configs files.
4º I checked ports 80 and 443 are not in use with netstat xampp tool. (None of them been used)
5º I repaired my Visual studio c++ 2008 sp1 installation just in case it wasn't working...
6º I removed from my pc pando booster. Just in case..
7º I put xampp.ini in c:\xampp
8º While starting apache it start using one pid and then suddenly tries to use 2 pids for the ports.. and only one appears in netstat...
So basically it tries to use both ports in the same pid: (httpd.exe)
9º I also unchecked the LMHOSTS lookup in connections...

Any other possible solution?

Thanks in advance

regards
mrkhn
 
Posts: 5
Joined: 21. November 2011 21:46
Operating System: XP sp3

Re: XAMPP

Postby mrkhn » 21. November 2011 22:10

BTW I can run mysql but apache still not connect...
mrkhn
 
Posts: 5
Joined: 21. November 2011 21:46
Operating System: XP sp3

Re: XAMPP

Postby Sharley » 21. November 2011 22:23

This post may help:
viewtopic.php?p=176698#p176698


The latest Control Panel v 3.0.8 can be downloaded from here:
viewtopic.php?f=16&t=48932

Apache uses 2 processes which is normal.

Putting XAMPP.ini in the xampp folder serves no purpose.

Best to put all configuration changes you made back to the defaults.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: XAMPP

Postby mrkhn » 21. November 2011 22:42

Sharley wrote:This post may help:
http://community.apachefriends.org/f/viewtopic.php?p=176698#p176698


The latest Control Panel v 3.0.8 can be downloaded from here:
http://community.apachefriends.org/f/viewtopic.php?f=16&t=48932

Apache uses 2 processes which is normal.

Putting XAMPP.ini in the xampp folder serves no purpose.

Best to put all configuration changes you made back to the defaults.


Thanks a lot for the answer.

Thats what happens when i try to use the reset winsock...

The following helper DLL cannot be loaded: IFMON.DLL.
The following command was not found: winsock reset.


Ill download the file you told me, install it and restart to see what happens...
by the way i restored everything before the winsock reset (configuration files)

Thanks again ;)
mrkhn
 
Posts: 5
Joined: 21. November 2011 21:46
Operating System: XP sp3

Re: Apache can't start error (OS 10022) (XP SP3) 1.7.7

Postby mrkhn » 21. November 2011 22:54

Keeps without working...

Is it possible due to the MSWSock.dll is corrupted?
mrkhn
 
Posts: 5
Joined: 21. November 2011 21:46
Operating System: XP sp3

Re: Apache can't start error (OS 10022) (XP SP3) 1.7.7

Postby Sharley » 21. November 2011 22:57

See if any of these Google search results holds the solution to the missing dll

This post has a solution to missing or corrupt system files.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache can't start error (OS 10022) (XP SP3) 1.7.7

Postby Sharley » 21. November 2011 23:05

There should be a copy of IFMON.DLL in the C:\WINDOWS\system32\dllcache
It is a hidden folder so you may or may not have configured access to hidden files and folders using the...
Windows Control Panel>Folder Options>Views>Hidden files and folders>Show hidden files and folders>OK.
...job done.

Simply copy it into the system32 folder and then try the winsock reset command again.

Good luck. :)
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache can't start error (OS 10022) (XP SP3) 1.7.7

Postby mrkhn » 21. November 2011 23:14

Sharley wrote:There should be a copy of IFMON.DLL in the C:\WINDOWS\system32\dllcache
It is a hidden folder so you may or may not have configured access to hidden files and folders using the...
Windows Control Panel>Folder Options>Views>Hidden files and folders>Show hidden files and folders>OK.
...job done.

Simply copy it into the system32 folder and then try the winsock reset command again.

Good luck. :)


Thanks!

Ifmon.dll actually was into system32 folder... :/ and i don't have a copy of the file in that folder..

Well tomorrow i will try new things........
mrkhn
 
Posts: 5
Joined: 21. November 2011 21:46
Operating System: XP sp3

Re: Apache can't start error (OS 10022) (XP SP3) 1.7.7

Postby Sharley » 21. November 2011 23:19

Try running the command cmd.exe by right clicking and select to run as an administrator.

Also paste between code tags the tail of the control panel log file (the tail is the last entries after trying to start Apache usually a complete date and time set).
xampp-control-3-beta7.log

You could also try the instructions in this post.

Good luck. :)
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 72 guests