safe-user-create stop MySQL running (Vista64) 1.7.7 [SOLVED]

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

safe-user-create stop MySQL running (Vista64) 1.7.7 [SOLVED]

Postby bravura » 05. November 2011 03:26

As part of a class assignment we have to make some changes to the my.ini file. The following two lines stop xampp from running (in the control panel). If I comment them out, xampp runs again. I need these two lines active!

safe-user-create
safe-show-database

Right now, I have to comment these two lines out if I want to access mysql (...mysql/bin> mysql -u root).

xampp works on Windows 7 in class, but when I do this at home on Vista 64bit, it does not work. Please help. Yes I'm running xampp control panel as administrator and i have administrator rights on my computer.

Thanks.
bravura
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2011 03:18
Operating System: Windows Vista 64

Re: safe-user-create stops XAMPP from running

Postby bravura » 05. November 2011 03:30

sorry, now it's working. i don't get it, if you have suggestions what i may have done wrong please let me know. Thanks.
bravura
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2011 03:18
Operating System: Windows Vista 64

Re: safe-user-create stops XAMPP from running

Postby Sharley » 05. November 2011 03:40

safe-show-database is not recognized - see error log file.
safe-user-create does not give errors.
This from Google

Close (Exit) the 2.5 Control Panel and run the xampp-control-3-bets.exe in the xampp control panel and after you have entered those 2 lines and tried to start MySQL click on the Logs button and read the last part of the error log file - \xampp\mysql\data\error.log file.

From what I can see in 5.5.16 that line is no longer supported but if your school MySQL version is older say 4.1> then it would work.
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: safe-user-create stops XAMPP from running

Postby bravura » 05. November 2011 04:20

111104 21:13:52 [ERROR] mysql\bin\mysqld.exe: unknown option '--safe-show-database'
111104 21:13:52 [ERROR] Aborting
bravura
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2011 03:18
Operating System: Windows Vista 64

Re: safe-user-create stops XAMPP from running

Postby Sharley » 05. November 2011 04:22

bravura wrote:111104 21:13:52 [ERROR] mysql\bin\mysqld.exe: unknown option '--safe-show-database'
111104 21:13:52 [ERROR] Aborting
Yes that's what I get and my explanation would fit and you will not be able to use that extinct option.

To get those lines to work you would have to uninstall 1.7.7 and find the version of XAMPP that has the same MySQL version that matches that used at your school.

You can find all the XAMPP versions here:
SourceForge XAMPP File Repository
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: safe-user-create stops XAMPP from running

Postby bravura » 05. November 2011 04:28

thanks for your help. ps. it doesn't work in the 3.beta.exe either. It's strange though because I downloaded xampp in class two weeks ago and at home one week ago. I'll wait til i get back to class, maybe it's commented out there...? Anywho, I'll comment it out for now and get back to fixing my main problem:
ERROR 1396 (HY0000): Operation CREATE USER failed
bravura
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2011 03:18
Operating System: Windows Vista 64

Re: safe-user-create stops XAMPP from running

Postby bravura » 05. November 2011 04:33

huh, user was already created.
bravura
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2011 03:18
Operating System: Windows Vista 64

Re: safe-user-create stops XAMPP from running

Postby Sharley » 05. November 2011 04:43

So for now this topic is solved and I will lock it.

If you have any other issues please start a new topic.

Best wishes. :)
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 50 guests