Joomla Blank Page (Win7 32bit) - [SOLVED}

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Joomla Blank Page (Win7 32bit) - [SOLVED}

Postby LeMarque » 09. October 2011 00:44

I just installed xampp 1.7.7 on win7 32bit.

Used Akeeba to restore. I can access the admin backend fine but the site returns a blank page in FF7 and in IE9 the tab says its a500 internal server error.

Any help appreciated.
LeMarque
 
Posts: 6
Joined: 09. October 2011 00:39

Re: Joomla Blank Page

Postby Sharley » 09. October 2011 01:02

Read the \xampp\apache\logs\error.log file for clues about server 500 errors.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Joomla Blank Page

Postby LeMarque » 09. October 2011 01:35

Code: Select all
[Sat Oct 08 14:37:28 2011] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Oct 08 14:37:28 2011] [notice] Digest: done
[Sat Oct 08 14:37:28 2011] [notice] Apache/2.2.21 (Win32) mod_ssl/2.2.21 OpenSSL/1.0.0e PHP/5.3.8 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1 configured -- resuming normal operations
[Sat Oct 08 14:37:28 2011] [notice] Server built: Sep 10 2011 11:34:11
[Sat Oct 08 14:37:28 2011] [notice] Parent: Created child process 420
[Sat Oct 08 14:37:29 2011] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Oct 08 14:37:29 2011] [notice] Digest: done
[Sat Oct 08 14:37:30 2011] [notice] Child 420: Child process is running
[Sat Oct 08 14:37:30 2011] [notice] Child 420: Acquired the start mutex.
[Sat Oct 08 14:37:30 2011] [notice] Child 420: Starting 150 worker threads.
[Sat Oct 08 14:37:30 2011] [notice] Child 420: Starting thread to listen on port 443.
[Sat Oct 08 14:37:30 2011] [notice] Child 420: Starting thread to listen on port 443.
[Sat Oct 08 14:37:30 2011] [notice] Child 420: Starting thread to listen on port 80.
[Sat Oct 08 14:37:30 2011] [notice] Child 420: Starting thread to listen on port 80.
[Sat Oct 08 14:42:53 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/wamp,www
[Sat Oct 08 14:42:57 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/wamp,www
[Sat Oct 08 14:43:31 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/wamp
[Sat Oct 08 14:44:09 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/Wamp
Terminating on signal SIGTERM(15)
[Sat Oct 08 16:16:09 2011] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Sat Oct 08 16:16:09 2011] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Oct 08 16:16:09 2011] [notice] Digest: done
[Sat Oct 08 16:16:10 2011] [notice] Apache/2.2.21 (Win32) mod_ssl/2.2.21 OpenSSL/1.0.0e PHP/5.3.8 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1 configured -- resuming normal operations
[Sat Oct 08 16:16:10 2011] [notice] Server built: Sep 10 2011 11:34:11
[Sat Oct 08 16:16:10 2011] [notice] Parent: Created child process 388
[Sat Oct 08 16:16:11 2011] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Oct 08 16:16:11 2011] [notice] Digest: done
[Sat Oct 08 16:16:12 2011] [notice] Child 388: Child process is running
[Sat Oct 08 16:16:12 2011] [notice] Child 388: Acquired the start mutex.
[Sat Oct 08 16:16:12 2011] [notice] Child 388: Starting 150 worker threads.
[Sat Oct 08 16:16:12 2011] [notice] Child 388: Starting thread to listen on port 443.
[Sat Oct 08 16:16:12 2011] [notice] Child 388: Starting thread to listen on port 443.
[Sat Oct 08 16:16:12 2011] [notice] Child 388: Starting thread to listen on port 80.
[Sat Oct 08 16:16:12 2011] [notice] Child 388: Starting thread to listen on port 80.
[Sat Oct 08 16:23:24 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/xampp/htdocs
[Sat Oct 08 16:27:16 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/xampp/htdocs
[Sat Oct 08 16:27:39 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/xampp/htdocs
[Sat Oct 08 16:32:49 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/Geek/images/favicon.ico
[Sat Oct 08 16:32:49 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/Geek/images/favicon.ico
[Sat Oct 08 16:32:49 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/Geek/images/favicon.ico
Terminating on signal SIGTERM(15)
[Sat Oct 08 16:39:51 2011] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Sat Oct 08 16:39:51 2011] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Oct 08 16:39:51 2011] [notice] Digest: done
[Sat Oct 08 16:39:52 2011] [notice] Apache/2.2.21 (Win32) mod_ssl/2.2.21 OpenSSL/1.0.0e PHP/5.3.8 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1 configured -- resuming normal operations
[Sat Oct 08 16:39:52 2011] [notice] Server built: Sep 10 2011 11:34:11
[Sat Oct 08 16:39:53 2011] [notice] Parent: Created child process 1312
[Sat Oct 08 16:39:53 2011] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Oct 08 16:39:53 2011] [notice] Digest: done
[Sat Oct 08 16:39:55 2011] [notice] Child 1312: Child process is running
[Sat Oct 08 16:39:55 2011] [notice] Child 1312: Acquired the start mutex.
[Sat Oct 08 16:39:55 2011] [notice] Child 1312: Starting 150 worker threads.
[Sat Oct 08 16:39:55 2011] [notice] Child 1312: Starting thread to listen on port 443.
[Sat Oct 08 16:39:55 2011] [notice] Child 1312: Starting thread to listen on port 443.
[Sat Oct 08 16:39:55 2011] [notice] Child 1312: Starting thread to listen on port 80.
[Sat Oct 08 16:39:55 2011] [notice] Child 1312: Starting thread to listen on port 80.
Terminating on signal SIGTERM(15)
[Sat Oct 08 17:07:38 2011] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Sat Oct 08 17:07:38 2011] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Oct 08 17:07:38 2011] [notice] Digest: done
[Sat Oct 08 17:07:40 2011] [notice] Apache/2.2.21 (Win32) mod_ssl/2.2.21 OpenSSL/1.0.0e PHP/5.3.8 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1 configured -- resuming normal operations
[Sat Oct 08 17:07:40 2011] [notice] Server built: Sep 10 2011 11:34:11
[Sat Oct 08 17:07:40 2011] [notice] Parent: Created child process 384
[Sat Oct 08 17:07:40 2011] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Oct 08 17:07:40 2011] [notice] Digest: done
[Sat Oct 08 17:07:41 2011] [notice] Child 384: Child process is running
[Sat Oct 08 17:07:41 2011] [notice] Child 384: Acquired the start mutex.
[Sat Oct 08 17:07:41 2011] [notice] Child 384: Starting 150 worker threads.
[Sat Oct 08 17:07:41 2011] [notice] Child 384: Starting thread to listen on port 443.
[Sat Oct 08 17:07:41 2011] [notice] Child 384: Starting thread to listen on port 80.
[Sat Oct 08 17:07:41 2011] [notice] Child 384: Starting thread to listen on port 443.
[Sat Oct 08 17:07:41 2011] [notice] Child 384: Starting thread to listen on port 80.
LeMarque
 
Posts: 6
Joined: 09. October 2011 00:39

Re: Joomla Blank Page

Postby Sharley » 09. October 2011 01:40

Code: Select all
[Sat Oct 08 16:27:39 2011] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: C:/xampp/htdocs/xampp/htdocs
This a 404 error - what are you typing in the browser address bar?

There is no path like that in XAMPP.

Do you have a .htaccess file in your web site folder that is has a rewrite entry that has a path that is not configured correctly?

I don't see an error 500 in your log file, where did you see this error message and what did you have as an address in your browser?
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Joomla Blank Page

Postby LeMarque » 09. October 2011 01:45

The following : http://localhost/Geek/

I was using wamp in the past and I didn't know where to store my site files/ so now, just the above.

Thanks for your help.
LeMarque
 
Posts: 6
Joined: 09. October 2011 00:39

Re: Joomla Blank Page

Postby Sharley » 09. October 2011 01:47

Did you uninstall WAMPP completely before installing XAMPP as usually they don't coexists?

There is a path in a configuration file in the Geek folder that may be incorrect, you need to check it.
http://localhost/Geek
equates to the path:
C:\xampp\htdocs\Geeks folder tree.

Also try using the new version 3 control panel as it has more features with a more comprehensive log window:
C:\xampp\xampp-control-3-beta.exe
You can create a shortcut on your desktop for easy access.

Good luck. :)
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Joomla Blank Page

Postby LeMarque » 09. October 2011 04:22

Clean install of win7 - wamp was not installed.

Cant find any path erros in configuration.php

Code: Select all
9:12:57 PM  [main]    Initializing main
9:12:57 PM  [main]    Windows version: 6.1 (build 7601) - Service Pack 1
9:12:57 PM  [main]    Xampp version: 1.7.7
9:12:57 PM  [main]    Control center version: 3.0.2 [ Compiled: Jul 21th 2011 - build #1 ]
9:12:57 PM  [main]    Running not as admin! This will work for all application stuff, but whenever you do
9:12:57 PM  [main]    something with services there will be a security dialogue! So think about running
9:12:57 PM  [main]    this application with administrator rights!
9:12:57 PM  [main]    Working with basedir: "c:\xampp\"
9:12:57 PM  [main]    Initializing moduls
9:12:57 PM  [apache]    Possible problem detected: Port 80 in use by "httpd.exe"!
9:12:57 PM  [apache]    Possible problem detected: Port 443 in use by "httpd.exe"!
9:12:57 PM  [mysql]    Possible problem detected: Port 3306 in use by "mysqld.exe"!
9:12:57 PM  [main]    Starting check-timer
LeMarque
 
Posts: 6
Joined: 09. October 2011 00:39

Re: Joomla Blank Page

Postby Sharley » 09. October 2011 04:40

You are not logged into Win7 as an administrator you should consider doing this as running a web server requires some functions to be run as an administrator not as an ordinary user,.

So when you start the CP3 right click on it and select to Run as Administrator and that will help eliminate one issue.

You have Windows Services for Apache and MySQL installed and will show as green ticks in the CP3.

Try stopping Apache and MySQL then click on the ticks to uninstall the services.

When you see the ticks grayed out then start Apache and MySQL again so we have a clean log file with no issues.

Your path issues could be caused by the upper case Geek - Apache and most things in XAMPP are case sensitive and it is advisable to keep to all lowercase names where possible.

Try rename that folder and adjust any paths that may show Geeks in uppercase to lowercase.

When you have started Apache and MySQL and there are no issues in the log window go to http://localhost and you should see the orange XAMPP Welcome page.

Exercise all the demos to test your XAMPP installation is working good so we have a clean base to start from.

Also you could try accessing your Joomla site using http://127.0.0.1/Geeks or http://127.0.0.1/geeks if you changed to lowercase file names - let me know if 127.0.0.1 works and not localhost.

Good luck. :)
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Joomla Blank Page

Postby LeMarque » 09. October 2011 05:25

It must have something to do with the template/modules in Geek.

I just installed J1.71 without any problems. I'll try it again tomorrow.

BTW - the 1.71 install didn't like the output buffering setting. Change this in php.ini?
LeMarque
 
Posts: 6
Joined: 09. October 2011 00:39

Re: Joomla Blank Page

Postby Sharley » 09. October 2011 06:05

The component versions in XAMPP can be found in the readme_en.txt file and should always be checked against any script type applications you intend installing for compatibility, which will save oodles of time in troubleshooting these types of issues. :shock:


LeMarque wrote:BTW - the 1.71 install didn't like the output buffering setting. Change this in php.ini?
http://forum.joomla.org/viewtopic.php?p=1262697 second post by humvee, this is a topic well covered in the Joomla forums.

XAMPP is a development environment so, by default, output buffering is 4096 bytes in the php.ini file, of course the choice is yours but from what I read, Joomla will work quite happily with default php.ini file output buffering setting.

BTW Joomla issues are best investigated in their own forum, this is basically an XAMPP issue forum. :wink:

Good luck. :)
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Joomla Blank Page

Postby LeMarque » 09. October 2011 15:37

Arrgghh, never mind :roll:

I guess the Akeeba backup I was using was damaged. Created a new backup, and it installed and displays just fine. Sorry.

Just a minor point. When I enter localhost in my browser it displays:

apache_pb.gif
apache_pb.png
apache_pb2.gif
apache_pb2.png
apache_pb2_ani.gif
favicon.ico
geek/
joom/
restricted/
sav.index.php
savindex.html
xampp/

I can work with it that way but was wondering why xampp doesn't display by default.

Thanks again
LeMarque
 
Posts: 6
Joined: 09. October 2011 00:39

Re: Joomla Blank Page

Postby Sharley » 09. October 2011 16:27

Thanks for the feedback and alls well that ends well. 8)

You have renamed the 2 XAMPP index files sav.index.php and savindex.html which is good now you have installed Joomla.

Now to access the XAMPP Welcome Page (some call it the Administration page or Admin page) you need to use this Address:
http://localhost/xampp/
or the full version:
http://localhost/xampp/index.php

Good luck and best wishes. :)
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 48 guests