Apache Won't Start (Windows XP SP2) - XAMPP 1.7.7 (SOLVED)

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache Won't Start (Windows XP SP2) - XAMPP 1.7.7 (SOLVED)

Postby ScottyBoy » 05. October 2011 02:03

First, let me say that I did read the FAQ, and saw that the most common cause of this issue is Firewall related. But after disabling the firewall, Apache still refuses to start. I also checked to make sure that nothing else is running on port 80 (such as Skype) and there doesn't appear to be anything else using it.

Any ideas of what I should try next?
Scotty
Last edited by Sharley on 09. October 2011 11:49, edited 4 times in total.
Reason: This topic has been pruned of irrelavnt posts for easier reading and then made a sticky to help others with the same issue.
PDO For The Win!!!
User avatar
ScottyBoy
 
Posts: 14
Joined: 24. February 2011 07:24

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby Sharley » 05. October 2011 02:09

Hello Scotty,

Which XAMPP version?
viewtopic.php?f=16&t=48331
viewtopic.php?f=16&t=32670

Use the new xampp-control-3-beta.exe control panel in the xampp folder as it will give a better reading of why Apache can't start.

Also use the Netstat button to find what is using port 80 and port 443 as either of these ports in use will prevent Apache from starting.

Did you look in the Apache error log for clues?
\xampp\apache\logs\error.log

If there is no Apache error log file then Apache has never started, as it creates the file and makes entries every time it starts and stops.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby ScottyBoy » 05. October 2011 02:37

I'm using version 1.1.7. There doesn't appear to be an Apache error log, and according to the Netstat page, there are no other processes using ports 80 or 443. Thanks for the help so far, it's much appreciated. :)
PDO For The Win!!!
User avatar
ScottyBoy
 
Posts: 14
Joined: 24. February 2011 07:24

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby Sharley » 05. October 2011 02:41

Try a reboot as often this solves some strange issues with XP.

Let me know back if you still have this issue also do you use ZoneAlarm or similar security apps?
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby ScottyBoy » 05. October 2011 02:50

Doesn't seem to have changed anything. And I don't have any antivirus or security apps installed that I can see.
PDO For The Win!!!
User avatar
ScottyBoy
 
Posts: 14
Joined: 24. February 2011 07:24

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby Sharley » 05. October 2011 02:53

What did the log window of the version 3 control panel say, you could paste the xampp-control-3-beta.log file from the xampp folder after running the control panel3.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby ScottyBoy » 05. October 2011 02:57

Code: Select all
4:20:09 PM  [main]    Initializing main
4:20:09 PM  [main]    Windows version: 5.1 (build 2600) - Service Pack 2
4:20:09 PM  [main]    Xampp version: 1.7.7
4:20:09 PM  [main]    Control center version: 3.0.2 [ Compiled: Jul 21th 2011 - build #1 ]
4:20:09 PM  [main]    Running as admin - good!
4:20:09 PM  [main]    Working with basedir: "c:\xampp\"
4:20:09 PM  [main]    Initializing moduls
4:20:09 PM  [mysql]    "c:\xampp\mysql\bin\mysqld.exe" seems to be running on port 3306?
4:20:09 PM  [main]    Starting check-timer
4:20:15 PM  [mysql]    Stopping mysql service...
4:20:47 PM  [apache]    Starting apache app...
4:20:59 PM  [main]    Deinitializing moduls
4:20:59 PM  [main]    Deinitializing main

6:30:07 PM  [main]    Initializing main
6:30:07 PM  [main]    Windows version: 5.1 (build 2600) - Service Pack 2
6:30:07 PM  [main]    Xampp version: 1.7.7
6:30:07 PM  [main]    Control center version: 3.0.2 [ Compiled: Jul 21th 2011 - build #1 ]
6:30:07 PM  [main]    Running as admin - good!
6:30:07 PM  [main]    Working with basedir: "c:\xampp\"
6:30:07 PM  [main]    Initializing moduls
6:30:07 PM  [main]    Starting check-timer
6:31:03 PM  [apache]    Starting apache app...
6:38:42 PM  [main]    Executing "c:\xampp\"
6:39:34 PM  [main]    Deinitializing moduls
6:39:34 PM  [main]    Deinitializing main

6:40:46 PM  [main]    Initializing main
6:40:46 PM  [main]    Windows version: 5.1 (build 2600) - Service Pack 2
6:40:46 PM  [main]    Xampp version: 1.7.7
6:40:46 PM  [main]    Control center version: 3.0.2 [ Compiled: Jul 21th 2011 - build #1 ]
6:40:46 PM  [main]    Running as admin - good!
6:40:46 PM  [main]    Working with basedir: "c:\xampp\"
6:40:46 PM  [main]    Initializing moduls
6:40:46 PM  [main]    Enabling autostart for module "apache"
6:40:46 PM  [main]    Enabling autostart for module "mysql"
6:40:46 PM  [main]    Starting check-timer
6:40:46 PM  [apache]    Autostart active: starting...
6:40:46 PM  [apache]    Starting apache app...
6:40:46 PM  [mysql]    Autostart active: starting...
6:40:46 PM  [mysql]    Starting mysql service...
6:43:51 PM  [main]    Deinitializing moduls
6:43:51 PM  [main]    Deinitializing main

6:46:13 PM  [main]    Initializing main
6:46:13 PM  [main]    Windows version: 5.1 (build 2600) - Service Pack 2
6:46:13 PM  [main]    Xampp version: 1.7.7
6:46:13 PM  [main]    Control center version: 3.0.2 [ Compiled: Jul 21th 2011 - build #1 ]
6:46:13 PM  [main]    Running as admin - good!
6:46:13 PM  [main]    Working with basedir: "c:\xampp\"
6:46:13 PM  [main]    Initializing moduls
6:46:13 PM  [mysql]    Possible problem detected: Port 3306 in use by "mysqld.exe"!
6:46:13 PM  [main]    Enabling autostart for module "apache"
6:46:13 PM  [main]    Enabling autostart for module "mysql"
6:46:13 PM  [main]    Starting check-timer
6:46:14 PM  [apache]    Autostart active: starting...
6:46:14 PM  [apache]    Starting apache app...
6:46:14 PM  [mysql]    Autostart active: modul is already running - aborted
6:47:44 PM  [mysql]    Stopping mysql service...
6:48:00 PM  [mysql]    Stopping mysql service...
6:48:13 PM  [main]    Deinitializing moduls
6:48:13 PM  [main]    Deinitializing main
PDO For The Win!!!
User avatar
ScottyBoy
 
Posts: 14
Joined: 24. February 2011 07:24

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby Sharley » 05. October 2011 03:04

OK, Make sure that both Apache and MySQL are Stopped.

Uninstall the services by clicking on the ticks and answering yes.

All ticks should be grayed out now and nothing running.

Please let me know when you get to this state - I will be here for a while yet so we can work through this using the CP3. :)
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby ScottyBoy » 05. October 2011 03:09

Okay, what now? And thanks again for the help. :)
PDO For The Win!!!
User avatar
ScottyBoy
 
Posts: 14
Joined: 24. February 2011 07:24

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby Sharley » 05. October 2011 03:10

Your welcome. :)

Now try and Start Apache and MySQL but do not tick any of the service boxes.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby ScottyBoy » 05. October 2011 03:13

MySQL starts, but Apache does not. Just says "Starting Apache App.." and doesn't do anything.
PDO For The Win!!!
User avatar
ScottyBoy
 
Posts: 14
Joined: 24. February 2011 07:24

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby Sharley » 05. October 2011 03:16

Next go to the Win-Services button and look for a Apache2.2 entry in the list.

Let me know if you find one.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby ScottyBoy » 05. October 2011 03:20

Tis not there.
PDO For The Win!!!
User avatar
ScottyBoy
 
Posts: 14
Joined: 24. February 2011 07:24

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby Sharley » 05. October 2011 03:25

Ok, This is strange and may be we should try a different method of installing XAMPP instead of using the installer exe file.

Follow these instructions for using the 7zip or zip version to replace this version as there may be some issue that was caused by the buggy installer.
viewtopic.php?p=179699#p179699

I will still be here for sometime get and we must get you moving forward. :)

If after using the archived method you still have the issue then it is definitely not an XAMPP issue but something blocking Apache on your PC.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Apache Won't Start (Windows XP SP2)

Postby ScottyBoy » 05. October 2011 03:44

It's not letting me delete some files. I get an access denied error. :/
PDO For The Win!!!
User avatar
ScottyBoy
 
Posts: 14
Joined: 24. February 2011 07:24

Next

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 72 guests