mysql started but won't connect first time only

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

mysql started but won't connect first time only

Postby ademc » 13. July 2011 13:04

Hi guys,

I'm running Windows 7 x64 and the latest version of XAMPP.

Everything installed and starts correctly, but each time after the start up, the first time I go to access something connected to a database I get an error.

Eg. if its a wordpress site then I'll get 'Error establishing database connection'. It only happens the first time after the services startup (eg after windows logon) regardless of how long I wait before trying. Once it happens, if I hit refresh straight away everything works as expected with no issues.

I can't find any issues in the logs, or windows event viewer.

Any ideas?
ademc
 
Posts: 3
Joined: 13. July 2011 12:56

Re: mysql started but won't connect first time only

Postby JonB » 15. July 2011 00:04

If you are using a 'favorite' or bookmark to go directly to a page that requires a DB read, you might be having a problem with your browser's cache.

This is particularly true with Firefox (in my experience).

:shock:
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: mysql started but won't connect first time only

Postby ademc » 15. July 2011 12:05

Thanks for the reply.

I tried clearing cache and re-generating all profiles, but I've still got the same issue
ademc
 
Posts: 3
Joined: 13. July 2011 12:56

Re: mysql started but won't connect first time only

Postby ademc » 15. July 2011 12:56

Downgraded to XAMPP 1.73 and things seem to work properly again
ademc
 
Posts: 3
Joined: 13. July 2011 12:56

Re: mysql started but won't connect first time only

Postby JonB » 15. July 2011 16:29

Well, at least its working.

8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 65 guests