MySQL problem

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

MySQL problem

Postby seahawk182 » 10. June 2011 14:31

i have a problem with mysql... i start it in the control panel and it starts normally... no error... but when i go to the security section on localhost it says mysql is not running or is blocked by a firewall and it doesn't work with firewall off either... i can't set the password for root because of this and basically can't use it...

Anyone having the same problem?

PS: i'm using XP 32bit and xampp 1.7.4
seahawk182
 
Posts: 5
Joined: 10. June 2011 14:16

Re: MySQL problem

Postby JonB » 10. June 2011 17:07

try making MySQL a service (check the Svc box) - then restart the machine, and try things out.

Just a question, have you had any other suites like XAMPP installed or had MySQL installed standalone before??
:D
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: MySQL problem

Postby seahawk182 » 10. June 2011 17:36

no i haven't.

i'll try making it a service and then post if it still doesn't work...
seahawk182
 
Posts: 5
Joined: 10. June 2011 14:16

Re: MySQL problem

Postby seahawk182 » 12. June 2011 11:36

well i tried that and it still doesn't work... any other ideas maybe?

thanks for helping anyway.
seahawk182
 
Posts: 5
Joined: 10. June 2011 14:16

Re: MySQL problem

Postby JonB » 13. June 2011 00:34

Ok

I guess we need to get to specifics:

What specific version of Windows (including 32 or 64 bit and what service pack, and what version of XAMPP? - and - where is XAMPP installed on your machine?

Also - you say that it starts from the XAMPP control panel, correct? Does Apache start OK as well?

If so - don't go the the XAMPP security page -
just type this address in your browser - and see what happens when you try to go there
http://localhost/phpmyadmin

Good Luck
:)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: MySQL problem

Postby seahawk182 » 13. June 2011 16:14

well apache used to work fine but now it doesn't start :D and i'm now getting the run from root folder error...

i'm using winXP 32bit sp3 and XAMPP 1.7.4 installed on d:/xampp


EDIT: actually sometimes apache starts but then stops in like 2 seconds...
seahawk182
 
Posts: 5
Joined: 10. June 2011 14:16

Re: MySQL problem

Postby JonB » 13. June 2011 17:22

Well - if you are just getting started, I would un-install the current XAMPP, and install XAMPP 1.7.3 - its much more stable (unless you have some version-related reason to run 1.7.4).

Well, I guess I need a how-to-uninstall-XAMPP page!

Basics -

A. Save or backup any files or folders you have created. If you are using MySQL, and wish to preserve any databases, you will need to do a MySQL backup, a file-based backup will not work.

B. Be sure to remove the 'Services' you may have running before uninstalling XAMPP - uncheck the Svc box before those services currently running - Apache, MySQL, FileZilla and/or Mercury. Reboot the machine, check the XAMPP Control Panel and ensure the Svc boxes are not 'unchecked'. Close the XAMPP Control Panel.

C. You should now be clear to remove the XAMPP folder and its sub-folders.


Good Luck
8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: MySQL problem

Postby seahawk182 » 13. June 2011 19:56

it seems to be working now :D thank you very much :D
seahawk182
 
Posts: 5
Joined: 10. June 2011 14:16


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 59 guests