XAMPP Control Panel Admin Button not working

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

XAMPP Control Panel Admin Button not working

Postby dmreed » 30. December 2010 21:06

in order to get MS Expression Web 3 to use Apache/MySQL instead of the MS Development Server, I made two changes to Apache httpd.conf:

- DocumentRoot "F:/!!!expressionweb_dmreed.com"

- <Directory "F:/!!!expressionweb_dmreed.com">

MS EW3 now works a desired but, when clicked, the XAMPP Control Panel Apache Admin button gets the following:
====
Object not found!

The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again.

If you think this is a server error, please contact the webmaster.

Error 404
localhost
12/30/2010 11:59:28 AM
Apache/2.2.14 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l mod_autoindex_color PHP/5.3.1 mod_apreq2-20090110/2.7.1 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1
====

what can I do to get the Apache Admin button to work while keeping the above httpd.conf changes?
dmreed
 
Posts: 8
Joined: 30. December 2010 20:52

Re: XAMPP Control Panel Admin Button not working

Postby Altrea » 30. December 2010 22:00

omg :shock:
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP Control Panel Admin Button not working

Postby dmreed » 30. December 2010 22:20

what is wrong with the !!!?

it is only on my PC and is used only to order file directories. It is not used on the remote hose.

And it works just fine unless this is the cause of the Admin button not working.
dmreed
 
Posts: 8
Joined: 30. December 2010 20:52

Re: XAMPP Control Panel Admin Button not working

Postby Altrea » 30. December 2010 22:24

The use of unix uncompliant folder names can cause unexpected and difficult to debug errors on unix based applications.

Please take a look into your \xampp\apache\logs\error.log file.
All 404 HTTP errors can be found there with the full paths. This way it is much easier to see whats going wrong.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP Control Panel Admin Button not working

Postby dmreed » 31. December 2010 01:05

thanks, the error log shows the following

[Thu Dec 30 11:59:11 2010] [notice] Child 4880: Child process is running
[Thu Dec 30 11:59:11 2010] [notice] Child 4880: Acquired the start mutex.
[Thu Dec 30 11:59:11 2010] [notice] Child 4880: Starting 150 worker threads.
[Thu Dec 30 11:59:11 2010] [notice] Child 4880: Starting thread to listen on port 443.
[Thu Dec 30 11:59:11 2010] [notice] Child 4880: Starting thread to listen on port 80.
[Thu Dec 30 11:59:11 2010] [notice] Child 4880: Starting thread to listen on port 443.
[Thu Dec 30 11:59:11 2010] [notice] Child 4880: Starting thread to listen on port 80.
[Thu Dec 30 11:59:28 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/xampp
[Thu Dec 30 12:51:18 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/favicon.ico
[Thu Dec 30 12:53:29 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/favicon.ico
[Thu Dec 30 12:53:39 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/favicon.ico
[Thu Dec 30 13:00:41 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/favicon.ico
[Thu Dec 30 13:02:25 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/favicon.ico
[Thu Dec 30 13:02:57 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/favicon.ico
[Thu Dec 30 13:14:33 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/favicon.ico
[Thu Dec 30 15:56:33 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/xampp
[Thu Dec 30 15:57:00 2010] [error] [client ::1] File does not exist: F:/!!!expressionweb_dmreed.com/xampp

I think my changes to httpd.conf are necessary for EW3 to use Apache/MySQL. BTW I am running Win 7 on my PC and I installed XAMPP for Windows. I am not familar with Unix.

is there some way to specify the specific directory for xampp and favicon.ico so the Apache Admin button will work (the MySQL Admin button works)?
dmreed
 
Posts: 8
Joined: 30. December 2010 20:52

Re: XAMPP Control Panel Admin Button not working

Postby Altrea » 31. December 2010 01:32

I'm sorry. I thought you can see the problem.

Okay, a little bit background information:
The XAMPP Apache Admin zone is nothing more than the XAMPP Backend (a simple html and php based webpage inside your xampp folder).
Most parts of this Backend are in your \xampp\htdocs\xampp\ folder, other parts have their own alias. So most of the parts should be really portable.

Go into your \xampp\htdocs\ folder, copy the whole xampp folder and paste it to your new documentRoot folder (F:/!!!expressionweb_dmreed.com/)
The favicon is not important. Thats just a little icon your browser shows byside the url bar. If you have your own, move it to the root of your documentroot.

That should do the trick.
It would be much cleaner, if you would use namebased VHOSTS instead to define a new documentroot (localhost for the xampp parts which could stay in the xampp\htdocs folder, and another name for your projects).
But i think that could be a little bit to much for now.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP Control Panel Admin Button not working

Postby dmreed » 31. December 2010 01:46

wow! great responses...much better than some other non-xampp forums!

fortunately, I do not need Apache Admin right now but my changes might have other ill-effects not yet encountered so I will investigate VHOSTS...I have some old Unix and Linux books and, if they do not provide the info needed, I will Goggle for some explanations.

Otherwise, I will do as you recommended re xampp in my site root folder.

Thanks again.
dmreed
 
Posts: 8
Joined: 30. December 2010 20:52

Re: XAMPP Control Panel Admin Button not working

Postby Altrea » 31. December 2010 01:55

Well, if you use XAMPP in Windows you don't have much to know about Unix/Linux.

Maybe just two things:
- CHMOD is never been used on Windows, because it has a much different User Account Control than Linux. So if you read something about CHMOD in some readmes or documentations, you can simply ignore these steps
- It is best practice in webdevelopement, that you use just the most common chars in your filenames/paths. Me for example only uses lowercase-chars, numbers and underscores (_). If it can't be prevented maybe capital letters and minus signs (-) too. But nothing more! No whitespaces, no other special chars, nothing of that!

And for VHOSTS, you can use the Apache Documentation for namebased VHOSTS best, or search this board. There are some good examples on how to implement VHOSTS in XAMPP.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP Control Panel Admin Button not working

Postby dmreed » 31. December 2010 02:21

you are correct...VHOSTS is a LOT much for now!

For now,I will do the suggested copy!

I eliminated the !!! I did take into consideration some of the Unix naming conventions in all the files in my site by renaming "offending" file names...for quite a while, just lowercase file names, underscore, and hyphen.

I did the copy and can now get the to the XAMPP page (http://localhost/xampp/splash.php) but when I click English, I get following:

=====
Warning: file_put_contents(../../install/xampp_language.txt) [function.file-put-contents]: failed to open stream: No such file or directory in F:\expressionweb_dmreed.com\xampp\lang.php on line 2

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at F:\expressionweb_dmreed.com\xampp\lang.php:2) in F:\expressionweb_dmreed.com\xampp\lang.php on line 10
=====

I guess that I will try to figure out VHOSTS, after all :(
==========================================================================================================

:lol: 2011/01/10: After trying quite a few techniques offered on the web since my last post update, I fnally have managed to install VHOSTS for 2 local sites in folders outside the Apache htdocs and it turned out to be quite simple! Apache Admin and several other problems seem to be solved and everything is working as desired, at least, so far! Thanks for the VHOST suggestion.
dmreed
 
Posts: 8
Joined: 30. December 2010 20:52


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 35 guests