Anyone Installed XAMPP on a Windows 7 64-bit ?

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Re: Anyone Installed XAMPP on a Windows 7 64-bit ?

Postby peterwt » 24. December 2010 14:57

beattitudes66 wrote:Sorry new to this but services in xampp or services in windows?


Windows Services, go to Control Panel/System and Security/Administrative Tools/Services and look for IIS Service.

Peter
Peter
peterwt
 
Posts: 42
Joined: 17. March 2009 11:06
Operating System: Windows 7 64 bit Professional

Re: Anyone Installed XAMPP on a Windows 7 64-bit ?

Postby beattitudes66 » 24. December 2010 15:12

i checked in windows services and i don't see IIS7 listed should I be looking elsewhere or is IIS7 under another service that I need to stop ?
beattitudes66
 
Posts: 3
Joined: 23. December 2010 16:07

Re: Anyone Installed XAMPP on a Windows 7 64-bit ?

Postby peterwt » 24. December 2010 17:23

beattitudes66 wrote:i checked in windows services and i don't see IIS7 listed should I be looking elsewhere or is IIS7 under another service that I need to stop ?

I understand the service you need to look for is "World Wide Publishing" service.

See http://forums.iis.net/p/1150139/1872824.aspx

Peter
Peter
peterwt
 
Posts: 42
Joined: 17. March 2009 11:06
Operating System: Windows 7 64 bit Professional

Re: Anyone Installed XAMPP on a Windows 7 64-bit ?

Postby mm1772 » 27. December 2010 05:21

I just installed XAMPP 1.7.3 on 64-bit Windows 7, but I cannot get Apache to start.

I ran port check, which did not show any port conflicts.

When I looked in Windows Task Manager under Services, it showed Apache 2.2 as stopped. When I right-clicked and told it to start the service, I got this error:

The operation could not be completed.
Access is denied.

When I installed XAMPP 1.7.3, I installed it as administrator, and installed it under Program Files (x86).

I've read through this thread, but didn't find anything that worked. Any other suggestions? I'm relatively new to Windows 7, so it might be something obvious that I'm missing.

Thanks.
mm1772
 
Posts: 3
Joined: 27. December 2010 05:15

Re: Anyone Installed XAMPP on a Windows 7 64-bit ?

Postby Altrea » 27. December 2010 05:45

mm1772 wrote:When I installed XAMPP 1.7.3, I installed it as administrator, and installed it under Program Files (x86).

It is highly recommend to install xampp in the root directory of your HDD.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8286
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Anyone Installed XAMPP on a Windows 7 64-bit ?

Postby mm1772 » 27. December 2010 15:16

I did try that, but it didn't work, so I uninstalled it, rebooted, and re-installed it under Program Files (x86).

I have also tried:

Right-clicking apache_start.bat and choosing Run as Administrator.

Some more information on trying to start the service from the Services panel: I get the following error message:

"Windows could not start the Apache2.2 on Local Computer. For more information, review the System Event Log. If this is a non-Microsoft service, contact the service vendor, and refer to service-specific error code 1."


I just looked at error.log for Apache and here's what it says:

Syntax error on line 505 of C:/Program Files (x86)/xampp/apache/conf/httpd.conf:
SSLSessionCache: Invalid argument: size has to be >= 8192 bytes

Here's what lines 497-507 say in C:/Program Files (x86)/xampp/apache/conf/httpd.conf:

#
# Note: The following must must be present to support
# starting without SSL on platforms with no /dev/random equivalent
# but a statically compiled-in mod_ssl.
#
<IfModule ssl_module>
SSLRandomSeed startup builtin
SSLRandomSeed connect builtin
SSLSessionCache "shmcb:logs/ssl.scache(512000)"
SSLSessionCacheTimeout 300
</IfModule>

I'm not starting with SSL and I didn't change the conf file from the default.
mm1772
 
Posts: 3
Joined: 27. December 2010 05:15

Re: Anyone Installed XAMPP on a Windows 7 64-bit ?

Postby Altrea » 27. December 2010 16:49

mm1772 wrote:I just looked at error.log for Apache and here's what it says:

Syntax error on line 505 of C:/Program Files (x86)/xampp/apache/conf/httpd.conf:
SSLSessionCache: Invalid argument: size has to be >= 8192 bytes


That is what is happaning if you don't take the advice to install XAMPP in the root directory of your harddisk.
The problem is the brackets and the x86 inside the brackets.

XAMPP shouldn't be installed in directorys with whitespaces and/or specialchars.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8286
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Anyone Installed XAMPP on a Windows 7 64-bit ?

Postby mm1772 » 27. December 2010 18:01

Okay, I tried installing it to C (root), which I had done before, but it failed because it was looking for Apache in Program Files (x86).

I uninstalled, rebooted, and verified that the Apache service did not exist in the registry or the list of services.

I installed again, to C, and this time it worked.

I think it was an incomplete uninstall coupled with the problem with parentheses in the path.

Thanks for your help. Apache is running now!
mm1772
 
Posts: 3
Joined: 27. December 2010 05:15

Previous

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 38 guests