Could Not Connect to Database

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Could Not Connect to Database

Postby MyWorld » 08. October 2010 15:11

I downloaded a copy of my site and I'm trying to set it up on my computer. It's asking me for the database username and password. I entered the same one I used online but it's telling me "Could not connect to database. Please check your connection parameters." Where do I change/set the password?

I went to http://localhost/phpmyadmin/ but I don't see the option there.

I'm new to this so I'm a little lost. Thanks!!
MyWorld
 
Posts: 10
Joined: 07. October 2010 19:42

Re: Could Not Connect to Database

Postby Altrea » 08. October 2010 15:36

MyWorld wrote:I entered the same one I used online but it's telling me "Could not connect to database. Please check your connection parameters."

sure, because the user does not exist on your installation.

MyWorld wrote:Where do I change/set the password?
I went to http://localhost/phpmyadmin/ but I don't see the option there.

- Login to phpmyadmin with your root user
- open the tab "privileges"
- create or edit the user you need

Hope that helps :D
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8290
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Could Not Connect to Database

Postby MyWorld » 08. October 2010 16:26

I seem to have gotten a lot closer Thanks! But I have a few more issues/questions.

When I need to add another copy of another site on my computer, do I still use phpmyadmin or do I need to create a new database?

Also I am having issues accessing the backend and the frontend:

The backend: The site was built using Joomla. When I enter the password and login, it takes me to the live site. So this is where I enter the login info http://127.0.0.1/foldername/administrator/index.php but when I'm logged in I see this: http://www.thelivesite.com/administrator/index.php

The frontend: It get an error that the component is not found.

Thanks alot - really appreciate your help!!
MyWorld
 
Posts: 10
Joined: 07. October 2010 19:42

Re: Could Not Connect to Database

Postby Altrea » 08. October 2010 17:55

MyWorld wrote:When I need to add another copy of another site on my computer, do I still use phpmyadmin or do I need to create a new database?

phpmyadmin is just a configuration program (written mainly with php) for your MySQL DBMS. Your DBMS can hold several separate MySQL Databases.
Not every site need a Database (of cause Joomla needs one). To create a database you can use phpmyadmin, too!

MyWorld wrote:So this is where I enter the login info http://127.0.0.1/foldername/administrator/index.php but when I'm logged in I see this: http://www.thelivesite.com/administrator/index.php

Thats a Joomla configuration issue. Somewhere in your Joomla configuration you can change the base url (or something like that)
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8290
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Could Not Connect to Database

Postby MyWorld » 10. October 2010 02:02

I got it. Thanks so much!!
MyWorld
 
Posts: 10
Joined: 07. October 2010 19:42


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 74 guests