alloc_listener:failed to get a socket

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

alloc_listener:failed to get a socket

Postby strike123 » 02. September 2010 11:51

Hi guys, not sure why everything is coming up in German, but i've read some threads on this forum relating to XAMPP errors.

I have Windows XP Professional 2002 Service Pack 2. I download WAMP first but couldn't get Apache or Mysql starting, after reading around. I decided to install XAMPP 1.7.2.
The installation worked fine. When I try and start apache from the control panel it says busy, apache started but it doesn't seem to be working. Mysql starts for about a second and then stops.
I have tried the sc delete apache2.2. and sc delete mysql and it says service deleted but still the same error.
I try and start from the batch files and it says mysql started but apache does not, it says apache not started. I have checked the log file and i get this error :
Code: Select all
[crit](os 10106) The requested service provider could not be loaded or initialised. : alloc_listener:falied to get socket for (null)
Syntax Error on line 47 of C:/xampp/apache/conf/httpd/conf:
Listen setup failed


Line 47 is : Listen 80 so i changed it to Listen localhost:80 and the error changes the null above to localhost.

I've played around with the service list , stopped lots of user started services but still no change. And the port check returns as all ports free and i don't have skype or anything and windows firewall is off

Any prompt advice would highly appreciated.
Thanks guys.

And oh, the computer is NOT connected to the internet as I want to run the servers for private development and testing. Thanks again
strike123
 
Posts: 7
Joined: 02. September 2010 11:13

Re: alloc_listener:failed to get a socket

Postby JonB » 02. September 2010 14:21

well - I'm betting that the syntax error message is right.

why dont you paste line 47 into your reply and use the code tags

(be sure you go to the end of the line)

Good Luck
:)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: alloc_listener:failed to get a socket

Postby strike123 » 02. September 2010 16:22

i am certain that it just says ' Listen 80' but i will paste the line tomorrow as that's when i will have access to that computer. But I had the same problem with WAMP on that computer, I couldn't get mysql or apache to start.
strike123
 
Posts: 7
Joined: 02. September 2010 11:13

Re: alloc_listener:failed to get a socket

Postby strike123 » 03. September 2010 10:28

Code: Select all
#Listen 0.0.0.0:80
#Listen [::]:80
Listen 80


This is what it says on Line 47 (after the comments). Anyone got any ideas, the installation of Xampp is not in any folder withi whitespaces or brackets. It is directly on C:

Maybe it has something to do with the registry? I did install WAMP before and uninstalled it by removing the wamp directory, something left in the registery? Any advice on how to find it?

Also, there is only one php.ini file and that is in C:\xampp\php
strike123
 
Posts: 7
Joined: 02. September 2010 11:13

Re: alloc_listener:failed to get a socket

Postby strike123 » 03. September 2010 12:30

update: i have been going through regedit and deleting references to wamp,apache,php etc.

I have tried installing WAMP, EasyPHP, and even Apache as standalone and they all give me a similar error, referring to the listen line in their conf's. So i'm back to xampp

This isn't to do with being connected to internet is it? Because i don't want it online. Could a service be conflicting?I have tried setting most of them off, although the port check from Xampp does show ports as free.
strike123
 
Posts: 7
Joined: 02. September 2010 11:13

Re: alloc_listener:failed to get a socket

Postby JonB » 03. September 2010 15:14

XAMPP is registry agnostic, but you should have un-installed any standalone Apache or other webserver installations. WAMP is like XAMMP in that is a non-registry oriented series of executables. SInce the problem is not only XAMPP, it actually points to a Windows service error:

[crit](os 10106) The requested service provider could not be loaded or initialised. : alloc_listener:falied to get socket for (null)

the (os 10106) means its an Operating System error. The number is the error code returned by the OS. :shock:

its a WINSOCK problem - it can't allocate a port for you - thus the Listen directive fails :!:
(and that is why the other webserver installs did not work as well)

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms740668(VS.85).aspx
http://www.pc-library.com/errors/error- ... 06-0x277A/

try this fix. (or follow the Windows restore advice in the second link above)
http://www.pcreview.co.uk/forums/thread-236412.php

Good Luck
:wink:
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: alloc_listener:failed to get a socket

Postby strike123 » 03. September 2010 15:23

JonB wrote:XAMPP is registry agnostic, but you should have un-installed any standalone Apache or other webserver installations. WAMP is like XAMMP in that is a non-registry oriented series of executables. SInce the problem is not only XAMPP, it actually points to a Windows service error:

[crit](os 10106) The requested service provider could not be loaded or initialised. : alloc_listener:falied to get socket for (null)

the (os 10106) means its an Operating System error. The number is the error code returned by the OS. :shock:

its a WINSOCK problem - it can't allocate a port for you - thus the Listen directive fails :!:
(and that is why the other webserver installs did not work as well)

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms740668(VS.85).aspx
http://www.pc-library.com/errors/error- ... 06-0x277A/

try this fix. (or follow the Windows restore advice in the second link above)
http://www.pcreview.co.uk/forums/thread-236412.php

Good Luck
:wink:


Thanks for the reply, the first link is not working but I have downloaded the winsockxpfix from the second link. Will post results. Thanks again
strike123
 
Posts: 7
Joined: 02. September 2010 11:13

Re: alloc_listener:failed to get a socket

Postby JonB » 03. September 2010 16:40

its a URL parsing problem with the PHPBB software :evil:
Code: Select all
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms740668(VS.85).aspx


8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: alloc_listener:failed to get a socket

Postby strike123 » 07. September 2010 19:16

that worked a treat! I downloaded the winsockxp.exe program from that link and ran it and now it all works fine. Thanks a lot Jon B! Your a genius!
strike123
 
Posts: 7
Joined: 02. September 2010 11:13

Re: alloc_listener:failed to get a socket

Postby JonB » 07. September 2010 19:41

/me bows :mrgreen:

Glad you got it working.
8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: JJ_Tagy and 38 guests