10049 error

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

10049 error

Postby Eredun » 31. August 2010 07:22

Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Running beenden
Bitte erst bei einem gewollten Shutdown schliessen
Please close this command only for Shutdown
Apache 2 is starting ...
(OS 10049)The requested address is not valid in its context. : make_sock: could
not bind to address xx.xxx.xxx.xx:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs

Apache konnte nicht gestartet werden
Apache could not be started
Press any key to continue . . .

I get this error when I start apache_start.bat if I use a port checker program it says port 80 is open if i use xampp-portcheck program it says port 80 is free (not being used).

How do I fix this problem? Also I run on windows xp.
Eredun
 
Posts: 2
Joined: 31. August 2010 07:15

Re: 10049 error

Postby JonB » 31. August 2010 13:04

Possibility One:

If you used the 'Install as a service' option (usually by checking the Svc box in Control Panel) Apache is already started. So apache_start.bet is creating a second instance on the same port.

Possibility Two:
If you have previously installed Pache standalone, that service may be starting.

The way to tell -

Boot your machine, don't use any XAMPP controls or 'start' batches.

In Windows: My Computer > Manage > Services and Applications > Services (WIndows Service Control Management, Double Click Services and see if the APache2.2 service is running and in its properties, check the 'Path to executable'.

Good Luck
8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: 10049 error

Postby Eredun » 31. August 2010 15:47

No it doesn't seem to be any of those. If I change the ip to 127.0.0.1 it starts up fine.
But whenever i change to my external ip or my dns it gives me that error and doesn't start up.
Problem is not with multiple apache, I just had another program starting on port 80 to try and it worked fine.
Eredun
 
Posts: 2
Joined: 31. August 2010 07:15

Re: 10049 error

Postby JonB » 31. August 2010 16:53

But whenever i change to my external ip or my dns it gives me that error and doesn't start up.


Thta would have been nice to know..

http://kb.globalscape.com/Knowledgebase ... 10140.aspx

I think it means that the address is not bound to the computer by the OS. Its a Windows error - not an Apache error.

so the question is "when you change WHAT to your external IP or my DNS" - what value are you changing the "Listen" value? or the "ServerName"

If you are changing the ServerName, try pinging the IP address/hostname to see if it is reachable/resolvable.

Listen values must be bound to a NIC in the local machine.

:?:


ydf
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 49 guests