phpMyAdmin won't start

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

phpMyAdmin won't start

Postby michalaniol » 04. May 2010 19:07

Hello everyone,

After having installed XAMPP 1.7.3 I tried to start phpMyAdmin. Unfortunately, I got the following message:
"#2003 - Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10022)".
Another message says (more or less) that the connection for the control user defined in the configuration file did not succeed.
Can anyone help me solve this problem?

What's more: when I click "Status" on the left menu of the XAMPP window, it says that all the components are deactivated.
This doesn't seem to be OK, does it?

Thanks in advance to everyone.
michalaniol
 
Posts: 3
Joined: 04. May 2010 18:52

Re: phpMyAdmin won't start

Postby Altrea » 04. May 2010 19:59

Do you used the xampp security page to change the passwords?
the phpmyadmin control user (pma) has a password (root too).
define your defined passwords in the phpmyadmin config.inc.php file.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8293
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: phpMyAdmin won't start

Postby michalaniol » 05. May 2010 18:35

I found the file you are talking about.
There is a section like this in it:

/* Authentication type and info */
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config';
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['AllowNoPassword'] = true;

Do you mean I should change the fourth line to look like this:
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'root';
?

Sorry, but how can I use the 'Security' page to change passwords? Could you please explain that to me?

Thank you.
michalaniol
michalaniol
 
Posts: 3
Joined: 04. May 2010 18:52

Re: phpMyAdmin won't start

Postby michalaniol » 05. May 2010 19:25

OK, I've just managed to find the solution of the problem I've been tracking down for three days now. :)
However, I am a little bit ashamed as it turned out not to be complex at all.

Well, my Firewall has been blocking "HTTPD.EXE" application ("Apache HTTP Server") but I found that only when I checked the Firewall's diary and saw numerous records saying "Block everything".

Anyway, thank you for your assistance.

michalaniol
michalaniol
 
Posts: 3
Joined: 04. May 2010 18:52


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 83 guests