mySQL running then stops

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

mySQL running then stops

Postby krisko_ » 07. April 2010 14:01

Hi, I am new to programming, but I have installed Xampp several times before. On a new machine (using Win XP) I cannot run MySQL, but Apache is. I have searched the forum and tried to follow steps as shown below the error message from the mysql.err.

1. At first, in the control panel of XAMPP I ticked the SVC for both Apache and MySQL.
2. Apache is running, MySQL says it is started, but the "green running" is not appearing.
3. No access to phpmyadmin, but http:/localhost/ displays "It works!".
4. I'm confused :)
5. I'm getting annoyed.
6. I tried the steps found in another thread shown below under heading #2.
7. By trying out step 6, the MySQL turned green "running", but disappeared again soon after about 4 seconds, and will not run.

#1. From mysql.err file:

100407 13:53:13 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled.
100407 13:53:13 [Note] PrimeBase XT (PBXT) Engine 1.0.08 RC loaded...
100407 13:53:13 [Note] Paul McCullagh, PrimeBase Technologies GmbH, http://www.primebase.org
100407 13:53:14 InnoDB: Started; log sequence number 0 46409
100407 13:53:14 [ERROR] Do you already have another mysqld server running on port: 3306 ?
100407 13:53:14 [ERROR] Aborting

100407 13:53:14 InnoDB: Starting shutdown...
100407 13:53:15 InnoDB: Shutdown completed; log sequence number 0 46409
100407 13:53:15 [Note] PrimeBase XT Engine shutdown...
100407 13:53:15 [Warning] Forcing shutdown of 1 plugins
100407 13:53:15 [Note] C:\xampp\mysql\bin\mysqld.exe: Shutdown complete

100407 13:53:58 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled.
100407 13:53:58 [Note] PrimeBase XT (PBXT) Engine 1.0.08 RC loaded...
100407 13:53:58 [Note] Paul McCullagh, PrimeBase Technologies GmbH, http://www.primebase.org
100407 13:53:58 InnoDB: Started; log sequence number 0 46409
100407 13:53:58 [ERROR] Do you already have another mysqld server running on port: 3306 ?
100407 13:53:58 [ERROR] Aborting


#2. Find your startup folder and delete the shortcut for WinMySQLAdmin and don't ever click on the MySQL Admin... button or you will have more troubles.
xXDonXx wrote:
Mysql doesn`t work , what can i do to fix this?
Remove the tick in the Svc box then try and start Mysql.

If it won't start go to xampp\mysql\ folder and run the mysql_uninstallservice.bat file.

If it uninstalls the service go back and check in the XCP that the tick in the Svc box has gone.

If it has gone then try and Start MySQL.

Don't put a tick in the Svc box until your know that MySQL is Running.

See if that helps.
////

Hope to receive some help by anyone with knowledge! Thank you, very much appreciated!
krisko_
 
Posts: 1
Joined: 07. April 2010 13:50

Re: mySQL running then stops

Postby Narrowboyy » 08. April 2010 01:05

100407 13:53:58 [ERROR] Do you already have another mysqld server running on port: 3306 ?

This seems to be the sticking point - a possible previously installed MySQL service either from a separate MySQL install or an app. that had it's own MySQL service (this perhaps PrimeBase XT (PBXT) Engine 1.0.08 RC loaded...) or a previous attempt at installing XAMPP.

Also make sure that there is no my.ini file in the Windows folder as XAMPP uses it's own my.ini file in the \xampp\mysql\bin folder - any other my.ini file loaded before XAMPP's own may have conflicting consequences.

Rename any you may find to make sure they are not conflicting with MySQL in XAMPP.

Try this as an administrator:
Go to XAMPP Control Panel and click on the Shell button - this will open a shell command prompt.

Type at the # prompt
sc delete mysql

If it finds a sticking MySQL service then it will give feed back and if not then it will tell you that the specified service does not exists.
Close the Shell windows and see if you can start MySQL now.

We will have to dig deeper if that fails.
Narrowboyy
 
Posts: 64
Joined: 16. February 2009 02:56

Re: mySQL running then stops

Postby afrotiki » 16. August 2010 03:54

Type at the # prompt:
sc delete mysql

This worked for me and solved my issue. Great app and extremely useful for someone teaching themselves web design.

Thank you very much!
afrotiki
 
Posts: 1
Joined: 16. August 2010 03:50


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 46 guests