Apache fails to start / Localhost

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache fails to start / Localhost

Postby Rzr » 11. March 2010 21:49

OS: Windows
XXAMP version: XAMPP Windows 1.7.3 - EXE
Special settings: nothing, not even a preconfigured password
Firewall: tried turning it off and on allowing the sql + the apache connection

Localhost is asking for a password when browsing with firefox to both of the following urls:
http://127.0.0.1/
http://localhost/

With the control panel opened, I've clicked on the apache server and the following situation occurs:
The console freezes for a few seconds and prints:
Busy

Started

Image


MySQL is booting successfully but with the apache on the other hand goes something wrong. MySQL shows on the control panel with a label "running", apache does not.
Image


Is there anyone on this big world who could identify this problem and give the corresponding solution?

Thanks for your time!
Last edited by Rzr on 11. March 2010 22:07, edited 2 times in total.
Rzr
 
Posts: 16
Joined: 11. March 2010 21:15

Re: Apache fails to start

Postby Altrea » 11. March 2010 21:55

Rzr wrote:Localhost is asking for a password when browsing with firefox to both of the following urls:
http://127.0.0.1/
http://localhost/


Another Webserver running?

Rzr wrote:MySQL shows on the control panel with a label "running", apache does not.

What is Apache error.log reporting?

Rzr wrote:Is there anyone on this big world who could identify this problem and give the corresponding solution?

Maybe, if you help us with more information ^^
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8293
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache fails to start

Postby Rzr » 11. March 2010 22:01

No other servers running.

ERROR LOG:
Code: Select all
(OS 10048)Elk socketadres (protocol/netwerkadres/poort) kan normaal slechts één keer worden gebruikt.  : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs
Rzr
 
Posts: 16
Joined: 11. March 2010 21:15

Re: Apache fails to start

Postby Rzr » 11. March 2010 22:04

i've watched the other post about localhost, i've some sort of the same problem here. But i can't find the solution in that topic?!
Rzr
 
Posts: 16
Joined: 11. March 2010 21:15

Re: Apache fails to start

Postby Altrea » 11. March 2010 22:08

TCP 0.0.0.0:80 0.0.0.0:0 Bezig met luisteren 1592


There is something listening on your port 80.
Look into your task manager, processes tab for PID 1592
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8293
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby Rzr » 11. March 2010 22:11

PN: inetinfo.exe PID: 1592
After terminating:

ERROR Log again gives:
Code: Select all
(OS 10048)Elk socketadres (protocol/netwerkadres/poort) kan normaal slechts één keer worden gebruikt.  : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs
Last edited by Rzr on 11. March 2010 22:14, edited 2 times in total.
Rzr
 
Posts: 16
Joined: 11. March 2010 21:15

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby Altrea » 11. March 2010 22:12

inetinfo.exe is Part of Microsoft IIS Webserver
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8293
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby Rzr » 11. March 2010 22:14

Everytime i terminate that process it's starting again.
Port check:
Image
Rzr
 
Posts: 16
Joined: 11. March 2010 21:15

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby Altrea » 11. March 2010 22:16

Uninstall IIS if you don't need it, restart your Computer and port 80 should be free again
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8293
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby Rzr » 11. March 2010 22:18

It's not even on my software list :?
Rzr
 
Posts: 16
Joined: 11. March 2010 21:15

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby Altrea » 11. March 2010 22:20

Its a windows component.

Here is a deinstallation-instruction

can be found in many other languages, too :)

/EDIT: Oops, that belongs to Windows Server Systems. But should be the same on other systems
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8293
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby BillClark » 11. March 2010 22:42

Today I started xampp control panel and encountered the same problem, Apache started for a brief time then shutdown. SQL service started ok. When I logged in here I saw your post and read thru all the posts. What I found was the port 443 being used by Skype! Yesterday I changed Skype to open with windows and this caused the problem, as soon as I changed Skype and restarted windows the problem went away and Apache is running fine now. Did you change anything on your system that may have caused this problem? I hope this helps you! Learning all these little things makes your brain bigger, lol.

BillClark
BillClark
 
Posts: 9
Joined: 06. March 2010 21:48

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby Rzr » 11. March 2010 22:45

How weird, for uninstalling he's asking for a cd too. Just a typical microsoft windows error ^^!
I've inserted my cd after that weird thingy and finished successfully the uninstall.
Now the checkbox is off and i'll reboot my pc to see if it was successfull!!
Rzr
 
Posts: 16
Joined: 11. March 2010 21:15

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby Rzr » 11. March 2010 22:46

BillClark wrote:Today I started xampp control panel and encountered the same problem, Apache started for a brief time then shutdown. SQL service started ok. When I logged in here I saw your post and read thru all the posts. What I found was the port 443 being used by Skype! Yesterday I changed Skype to open with windows and this caused the problem, as soon as I changed Skype and restarted windows the problem went away and Apache is running fine now. Did you change anything on your system that may have caused this problem? I hope this helps you! Learning all these little things makes your brain bigger, lol.

BillClark


Nope i'm not running skype on my windows pc at all! I use my Macbook with built-in speakers for that;)
Rzr
 
Posts: 16
Joined: 11. March 2010 21:15

Re: Apache fails to start / Localhost

Postby Altrea » 11. March 2010 22:46

Rzr wrote:How weird, for uninstalling he's asking for a cd too.

Welcome to the lovely world of Microsoft :D
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8293
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Next

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 94 guests