mysql problems

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

mysql problems

Postby InsayneWrapper » 03. January 2010 22:04

I always seem to have problems with the MySQL server..
Idk what I did this time but I cannot get it to start.
I've deleted the directory, reinstalled it, relocated it, everything I can think of with no luck.
Xampp control panel says "Busy... WARNING: terminating worked thread 1"
Windows service manager says "1067: The process terminated unexpectedly."
Windows event log says "The description for Event ID 100 from source MySQL cannot be found. Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted. You can install or repair the component on the local computer.
If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event.
The following information was included with the event:
Aborting
The specified resource type cannot be found in the image file"

Any ideas?
InsayneWrapper
 
Posts: 9
Joined: 01. January 2010 23:13

Re: mysql problems

Postby Izzy » 03. January 2010 22:57

What version of XAMPP and which Windows OS?
InsayneWrapper wrote:I've deleted the directory, reinstalled it, relocated it, everything I can think of with no luck.
Can you be more specific about what you have done here - are you talking about the mysql folder or the xampp installation folder?

What does the \xampp\mysql\data\mysql.err log file have to say about your issue?

MySQL can't start if there is already another instance of MySQL running from a previous installation - double check using the SCM in your XAMPP Control Panel and the Windows Task Manager and look for mysqld.exe or similar already running or started.

Also look in your PC for files named my.ini or my.cnf as this file should only be found in the \xampp\mysql\bin folder - rename or delete any others you may find as you should only have one instance of MySQL and that should be the one included with XAMPP.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: mysql problems

Postby InsayneWrapper » 04. January 2010 05:55

MySQL log says
100101 20:41:35 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled.
100101 20:41:36 InnoDB: Started; log sequence number 0 46409
100101 20:41:36 [Note] Event Scheduler: Loaded 0 events
100101 20:41:36 [Note] C:\server\mysql\bin\mysqld.exe: ready for connections.
Version: '5.1.41' socket: '' port: 3306 Source distribution
100101 20:50:08 [Note] C:\server\mysql\bin\mysqld.exe: Normal shutdown

100101 20:50:09 [Note] Event Scheduler: Purging the queue. 0 events
100101 20:50:09 InnoDB: Starting shutdown...
100101 20:50:10 InnoDB: Shutdown completed; log sequence number 0 46409
100101 20:50:10 [Note] C:\server\mysql\bin\mysqld.exe: Shutdown complete

I haven't deleted the entire Xampp folder but I've deleted the MySQL folder (twice) and remove all the services and everything and cleaned it right off my system (as far as I can think) and then extracted the mysql folder from the zip and installed the service, relocated xampp again...
I'm really at a loss...
InsayneWrapper
 
Posts: 9
Joined: 01. January 2010 23:13

Re: mysql problems

Postby Izzy » 04. January 2010 06:12

Izzy wrote:What version of XAMPP and which Windows OS? :?: :?:


Why did you delete the mysql folder (twice) in the first place and where did you get this advise from?

InsayneWrapper wrote:relocated xampp again...
What does this mean exactly?

Did you first install XAMPP in to the C:\server folder or did you relocate it there after your initial install of XAMPP?
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: mysql problems

Postby InsayneWrapper » 05. January 2010 05:13

Running Windows 7 64bit, Xampp 1.7.3
I had it working fine at one point.. I'm not sure what happened to make it stop working.

I "install" using the zip. Extract, open. I don't like messing with installers. When you set up like this you have to run a batch file and to tell Xampp where everything is located. Click the setup button on your Xampp control panel and you'll see what I'm talking about.

When I first had xampp running I had it in c:\xampp but I had a manual set up before and everything else I had on my computer was set up for c:\server so I moved everything there and told everything to point to this new folder and it worked for about..6 hours maybe..

I deleted the MySQL folder because that's the only way to "uninstall" it so I can re"install" it and try it again.
Removed services and any registry entries..
I've had this FEDERATED problem with MySQL before. I'm inclined to say it's a problem with MySQL 5.4.1, but not sure..
InsayneWrapper
 
Posts: 9
Joined: 01. January 2010 23:13

Re: mysql problems

Postby Izzy » 05. January 2010 05:20

Did you run the setup_xampp.bat file again after "re-installing" the mysql folder?

Check the paths in the my.ini file in the bin folder are all correct and include the drive letter.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: mysql problems

Postby InsayneWrapper » 05. January 2010 06:39

Yes, and yes.
InsayneWrapper
 
Posts: 9
Joined: 01. January 2010 23:13

Re: mysql problems

Postby innocent » 11. January 2010 08:33

same with me...anyone please....
innocent
 
Posts: 1
Joined: 11. January 2010 08:28

Re: mysql problems

Postby InsayneWrapper » 13. January 2010 00:13

I ended up removing the entire xampp mysql set up and installing the 5.5 build from the mysql site, and that worked fine.
Until I accidentally removed the service from the xampp control panel and now it's messed up again.
Guh.
InsayneWrapper
 
Posts: 9
Joined: 01. January 2010 23:13


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 46 guests