Window 7 - XAMPP and error log- blank page

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Window 7 - XAMPP and error log- blank page

Postby conticreative » 22. December 2009 01:30

I have a 64bit windows 7 rig with 8GB of RAM and about 4TB of hard drive.
Ever since I upgraded to Windows 7 XAMPP has been unable to run.

I had to install an older version because since most of my work is done in Joomla, which (as of the last time I checked) is incompatible with the latest version of PHP (5.9?).

In any event, my problem hapens way before I even try to run Joomla. The server starts fine but I get a completely blank page.
I checked in the error log and here is today's entry:

[Mon Dec 21 15:43:21 2009] [warn] pid file D:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Mon Dec 21 15:43:21 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Dec 21 15:43:21 2009] [notice] Digest: done
[Mon Dec 21 15:43:26 2009] [notice] Apache/2.2.11 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.11 OpenSSL/0.9.8i PHP/5.2.9 configured -- resuming normal operations
[Mon Dec 21 15:43:26 2009] [notice] Server built: Dec 10 2008 00:10:06
[Mon Dec 21 15:43:26 2009] [notice] Parent: Created child process 6864
[Mon Dec 21 15:43:30 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Dec 21 15:43:30 2009] [notice] Digest: done
[Mon Dec 21 15:43:31 2009] [notice] Child 6864: Child process is running
[Mon Dec 21 15:43:32 2009] [notice] Child 6864: Acquired the start mutex.
[Mon Dec 21 15:43:32 2009] [notice] Child 6864: Starting 250 worker threads.
[Mon Dec 21 15:43:32 2009] [notice] Child 6864: Starting thread to listen on port 443.
[Mon Dec 21 15:43:32 2009] [notice] Child 6864: Starting thread to listen on port 80.
[Mon Dec 21 15:43:32 2009] [warn] (OS 64)The specified network name is no longer available. : winnt_accept: Asynchronous AcceptEx failed.

The latter entry sounds like it could be the culprit, but even after searching for a fix I could not find anything useful. I did find a blog post mentioning a fix (for win XP) but when I tried it nothing changed.

I also read in other threads that IIS could be causing this as well as Antivirus, Skype, etc. So just to make it easy, none of those things are active.
I deactivated Malwarebytes, I am yet to install Skype and the only Antivirus I have (for the moment) is mcAfee, but I have turned that off as well and soon I am going to get a better Antivirus because MA is really the worse (but free with comcast).

So the only thing would be IIS, but I have absolutely no Idea how to check if IIS is on or off. As far as I remember, in Vista I had to turn it on explicitly and I assumed it was the same on Windows 7.

UPDATE: I changed the port in htpd.conf to 8080 and now, after a bit of trouble with Firefox wanting to default to http://localhost/ instead of http://localhost:8080/ it seems Xampp is once again working.

However, the control panel still says

apache started [port:80]

which is weird and, I really would like to run XAMPP on port 80 and not 8080. I have a number of local shortcuts I'd like to keep and I just plain like to use port 80.

How do I check for IIS to see if it's on or not. In general, how can I find out what's using a post in Win 7?

Thank you.
-- Marco Conti
Main Rig:
Windows 7
8GB RAM
4TB Hard drive (total)
PHP on Apache 5.2.9
conticreative
 
Posts: 7
Joined: 02. December 2008 21:27

Re: Window 7 - XAMPP and error log- blank page

Postby Izzy » 22. December 2009 02:28

I am assuming your older installed XAMPP is version 1.7.1 as you were not specific about the older version.

The server starts fine but I get a completely blank page.
Make sure your firewall is not interfering with port 80 especially so if you have Windows auto-update enabled.

how can I find out what's using a post in Win 7?
Use the Port Check button in your XAMPP Control Panel.

Or type netstat -a -n -o at a command prompt, then check the process ID number using the Task Manager>Processes tab by right clicking on the Task Bar.

Also you can right click on xampp-portcheck.exe file in the xampp folder and select to run as an administrator if the port check button won't work.
How do I check for IIS to see if it's on or not
viewtopic.php?p=134260#p134260
viewtopic.php?p=153354#p153354

All the above is for Vista, but would be similar in 7 simply adapt to suit.

Code: Select all
[Mon Dec 21 15:43:32 2009] [warn] (OS 64)The specified network name is no longer available. : winnt_accept: Asynchronous AcceptEx failed.
See if this helps, open httpd.conf and down near the bottom of the file look for these 2 lines
Code: Select all
EnableMMAP off
EnableSendfile off
Add this line Win32DisableAcceptEx so it now looks like this
Code: Select all
EnableMMAP off
EnableSendfile off
Win32DisableAcceptEx
Save the file and restart Apache.
More details from this link

However, the control panel still says

apache started [port:80]
You can ignore this message as it is hard coded into the XAMPP Control Panel and will show port 80 no matter what port you change to - that is until a developer decides on a method to change that behavior in the source code, if at all possible.

Not sure if I have covered everything in your post or not?
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Window 7 - XAMPP and error log- blank page

Postby conticreative » 22. December 2009 21:34

Wow, thank you very much! I'll do everything you suggest. For the time being it seems to be working fine on port 8080, but I hate using a different port.
Win 7 is much better than vista in my opinion but once again I am constantly finding small differences that drive me nuts.

Your post is very compete and I am sure I'll be able to fix it following the instructions. In fact, I copied the whole thing to my internal blog for future reference.

PS: Yes, my version is 1.7.1. I need to research if they applied a patch to Joomla to make it work with the latest release of PHP. But I have anopther question you may be able to help me with.
Once upon a time I had a version of WAMP that had the ability to use PHP4 and PHP5 in the same installation. Subsequently, I was able to manually mount two different versions of PHP. However, about a month ago I tried to recreate the same thing and I could not make the entire thing work at all. Is there a place with a tutorial on how to have 2 different version of PHP5 in the same XAMPP installation?

Thanks again and Happy Holidays
-- Marco Conti
Main Rig:
Windows 7
8GB RAM
4TB Hard drive (total)
PHP on Apache 5.2.9
conticreative
 
Posts: 7
Joined: 02. December 2008 21:27

Re: Window 7 - XAMPP and error log- blank page

Postby Izzy » 23. December 2009 02:23

Marco Conti wrote:I need to research if they applied a patch to Joomla to make it work with the latest release of PHP.
I have the latest Joomla 1.5.15 installed on XAMPP 1.7.2 PHP 5.3 and so far seems to be working as intended but check the Joomla forums first and this article.
http://www.joomla.org/announcements/rel ... eased.html

Marco Conti wrote:Is there a place with a tutorial on how to have 2 different version of PHP5 in the same XAMPP installation?
Not that I am aware of - but you can, with folder naming conventions and not using the Svc check boxes in the XCP (do not install components as a Windows service), have more than 1 instance of XAMPP installed on your PC.
Obviously you can't have more than 1 instance of XAMPP running at the same time unless various configuration changes are implemented - not advisable to run more than 1 server at time.

These forum search results may make for a useful reading source.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Window 7 - XAMPP and error log- blank page

Postby conticreative » 23. December 2009 03:04

Thank you and merry chistmas!
-- Marco Conti
Main Rig:
Windows 7
8GB RAM
4TB Hard drive (total)
PHP on Apache 5.2.9
conticreative
 
Posts: 7
Joined: 02. December 2008 21:27


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 73 guests