Apache won't start - VISTA 64-bit

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache won't start - VISTA 64-bit

Postby robertpsmith » 14. October 2009 07:40

I am new to XAMMP. Just installed on my Vista 64-bit system. Apache will not start.
Error log: (OS 10048)Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs

I have looked through some of the other posts and am wondering if I need a different version of Apache? (e.g. for 64-bit?). Any help appreciated...
robertpsmith
 
Posts: 2
Joined: 14. October 2009 07:33

Re: Apache won't start - VISTA 64-bit

Postby Izzy » 14. October 2009 08:10

robertpsmith wrote:Error log: (OS 10048)Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs
Usually means you have another server running on the ports that Apache needs.

Disable IIS and or change the ports Skype uses, which are the usual culprits.

Click on the Port Check button in your XAMPP Control Panel and see if it has more info.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Apache won't start - VISTA 64-bit

Postby robertpsmith » 14. October 2009 16:14

Thanks much -- that did the trick. Indeed, Skype was using the ports. Soon as I fixed that, Apache runs fine.
robertpsmith
 
Posts: 2
Joined: 14. October 2009 07:33


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 76 guests