Can't get mail to send...

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Re: Can't get mail to send...

Postby s3rvant » 26. September 2009 14:29

I'm willing to try it out, but have no idea where to start with setting it up. Wouldn't happen to know a link to somewhere with decent manual would ya :P
s3rvant
 
Posts: 14
Joined: 26. September 2009 11:10

Re: Can't get mail to send...

Postby Nobbie » 26. September 2009 14:38

A last try on sendmail.exe

Do have any anti-virus tools (or similar) running? Antivirus, Kapersky, Norton Security, and and and. I found this issue:

some anti-virus product limit what applications are allowed to send mail via port 25 (SMTP). ensure that sendmail.exe is in your list of approved applications.


I still believe that "something" blocks your sendmial.exe
Nobbie
 
Posts: 8772
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Can't get mail to send...

Postby Nobbie » 26. September 2009 14:40

s3rvant wrote:I'm willing to try it out, but have no idea where to start with setting it up. Wouldn't happen to know a link to somewhere with decent manual would ya :P


Mercury is a Pegasus Mail product and comes with a full manual. See www.pmail.com
Nobbie
 
Posts: 8772
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Can't get mail to send...

Postby s3rvant » 26. September 2009 14:40

Awesome, thanks a bunch man, I'll give it a try later today.
s3rvant
 
Posts: 14
Joined: 26. September 2009 11:10

Re: Can't get mail to send...

Postby s3rvant » 27. September 2009 01:41

Ok so I found some nice tutorials for setting up mercury specifically for xampp, only prob is when I hit the start button for mercury in the control panel it shows starting on port 25 and then never actually starts... any ideas?
s3rvant
 
Posts: 14
Joined: 26. September 2009 11:10

Re: Can't get mail to send...

Postby Izzy » 27. September 2009 02:09

Mercury can be a nightmare for those not used to setting up such complicated scripts - see their forums and do a forum search here and you will see the many issues involved.


What version of XAMPPLite are you using because In XAMPP version 1.7.2> fake sendmail has been replaced with simple solution called msmtp (a sendmail compatible SMTP client).

Fake sendmail in older versions of XAMPP had SSL issues with gmail that have been addressed by using msmtp in the latest version of XAMPP or you could install and use msmtp manually in older versions of XAMPP to have the same effect.

Here is a comment from the author of Fake Sendmail for Windows, Byron Jones, on his web site http://glob.com.au/sendmail/
some people have has performance issues using my fake sendmail with gmail's smtp servers (due to SSL/TLS). msmtp may be a viable alternative to fake sendmail.
See this topic for a full discussion and confirmed solutions for sending mail via gmail:
viewtopic.php?f=16&t=37120

See this regarding using ports in gmail:
configuring-php-under-windows-use-gmail-external-smtp-server-ssl
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Can't get mail to send...

Postby s3rvant » 27. September 2009 02:21

Current version is 1.6.8, I'll try upgrading and see if that solves the issues. Btw, I'm on the work machine now and I ran the port scanner, port 25 is open, but 465 and 587 are closed.
s3rvant
 
Posts: 14
Joined: 26. September 2009 11:10

Re: Can't get mail to send...

Postby s3rvant » 27. September 2009 03:12

WOOT that worked... finally... awesomesauce (yes I like that term :P)
I upgraded to xampplite 1.7.2 and configured my ini's as follows:

php.ini
Code: Select all
[mail function]
; For Win32 only.
; http://php.net/smtp
;SMTP = localhost
; http://php.net/smtp-port
;smtp_port = 25

; For Win32 only.
; http://php.net/sendmail-from
;sendmail_from = postmaster@localhost

; For Unix only.  You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
; http://php.net/sendmail-path
sendmail_path = "\"\xampplite-1.7.2\sendmail\sendmail.exe\" -t"

; Force the addition of the specified parameters to be passed as extra parameters
; to the sendmail binary. These parameters will always replace the value of
; the 5th parameter to mail(), even in safe mode.
;mail.force_extra_parameters =

; Add X-PHP-Originating-Script: that will include uid of the script followed by the filename
;mail.add_x_header = Off

; Log all mail() calls including the full path of the script, line #, to address and headers
;mail.log = "\xampplite-1.7.2\apache\logs\php_mail.log"


sendmail.ini
Code: Select all
# Mercury
#account Mercury
#host localhost
#from postmaster@localhost
#auth off

# A freemail service example
account Gmail
tls on
tls_certcheck off
tls_starttls off
host smtp.gmail.com
from mynick@gmail.com
auth on
user mynick@gmail.com
password mypass

# Set a default account
account default : Gmail
s3rvant
 
Posts: 14
Joined: 26. September 2009 11:10

Re: Can't get mail to send...

Postby Izzy » 27. September 2009 06:46

s3rvant wrote:WOOT that worked... finally...
I am pleased that you are finally able to move forward.

Good luck.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Can't get mail to send...

Postby s3rvant » 27. September 2009 07:57

Thank you very much for the help too, I've only been working on side projects last few days, but Monday I needed to be able to use this for a work related project... was getting nervous!

Thanks again for the help!
s3rvant
 
Posts: 14
Joined: 26. September 2009 11:10

Re: Can't get mail to send...

Postby Nobbie » 27. September 2009 10:33

Yesterday i installed Mercury and it did not take more than 5 minutes and everything worked for me - the installation procedure has been improved and I found it easy to install.

But there is (finally) an issue with Googlemail, what I really dont like: the Google SMTP Server replaces any "FROM:" headers of the email and replaces it by your Googlemail account. So even if you supply a different (working) Email Address in the FROM-clause, it will be replaced by "yourname@googlemail.com". Not really nice.
Nobbie
 
Posts: 8772
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Can't get mail to send...

Postby s3rvant » 27. September 2009 20:25

I used the msmtp to connect to gmail and it did not replace the header. I also tested a yahoo business account and it worked as well.
s3rvant
 
Posts: 14
Joined: 26. September 2009 11:10

Previous

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 52 guests