not able to see http://localhost/ after installation

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

not able to see http://localhost/ after installation

Postby cathalob » 07. August 2009 13:44

I am hoping someone can assist me. I followed the installation and pressed start for Apache and MySql - MySql - shows 'Stop' and running, but Apache shows 'Start' even though I have pressed it. In the dialog box below - it says
'MySql started (Port 3306)
Busy...
Apache started (Port 80)

I clicked the close button but when I typed http://localhost/ i get a blank page in Firefox and an error message in IE.

Hope some can help

Cathal
cathalob
 
Posts: 4
Joined: 07. August 2009 13:36

Re: not able to see http://localhost/ after installation

Postby Wiedmann » 07. August 2009 13:56

Apache shows 'Start' even though I have pressed it.

Start Apache with the batchfile and search the forum for the error message.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: not able to see http://localhost/ after installation

Postby cathalob » 07. August 2009 14:00

sorry totally new to this. ... can you explain 'start Apache with the batchfile..?
cathalob
 
Posts: 4
Joined: 07. August 2009 13:36

Re: not able to see http://localhost/ after installation

Postby Wiedmann » 07. August 2009 14:27

can you explain 'start Apache with the batchfile..?

Run the file "apache_start.bat".
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: not able to see http://localhost/ after installation

Postby cathalob » 07. August 2009 15:59

ok this is what i got when i ran apache.start.bat
apache 2 is starting...
(OS 10048) Only one usage of each socket address <protocol/network address/port> is normally permitted. :make_sock: could not bind to address 0.0.00:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs

Apache could not be started...

I changed the skype setting so that it did not use 80/443 but didn't change any others? is this the problem?
cathalob
 
Posts: 4
Joined: 07. August 2009 13:36

Re: not able to see http://localhost/ after installation

Postby cathalob » 07. August 2009 16:02

As I am using Window XP Professional - should i use apache_installservice.bat? if so i got the following message when I started that file:

The apache 2.2 service is starting
The Apache 2.2 service couldnot be started
A service specific error occurred: 1,
More help is available by typing NET HELPMSG 3547
cathalob
 
Posts: 4
Joined: 07. August 2009 13:36

Re: not able to see http://localhost/ after installation

Postby Wiedmann » 07. August 2009 16:18

(OS 10048) Only one usage of each socket address <protocol/network address/port> is normally permitted. :make_sock: could not bind to address 0.0.00:80

Have you found something in the forum about this error?

But I guess this message is clear:
There is already a program/server running which is using the webserver port 80. Stop this program/server and you can start Apache.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: not able to see http://localhost/ after installation

Postby konzine » 07. August 2009 17:32

Do you have windows IIS installed? Skype? use the port-checker tool included with xampp, if it states the port 80 is free then we at least know it's a different issue.
konzine
 
Posts: 12
Joined: 02. August 2009 13:45


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 51 guests