Apache and Mysql won't start:

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 02. July 2009 16:36

i've added my virtual hosts to conf vhosts and when i click on apache and mysql start button it says error in console.
the virtual hosts are in htdocs. error: Apache service not started [-1]
Code: Select all
#
NameVirtualHost *:80


<VirtualHost *:80>
ServerName ec.localhost
DocumentRoot C:/xamp/htdocs/ec
ErrorLog C:/xamp/htdocs/ec/logs/error.log
CustomLog C:/xamp/htdocs/ec/logs/access.log common
</VirtualHost>

<VirtualHost *:80>
ServerName reg.localhost
DocumentRoot C:/xamp/htdocs/reg/7
ErrorLog C:/xamp/htdocs/reg/7/logs/error.log
CustomLog C:/xamp/htdocs/reg/7/logs/access.log common
</VirtualHost>

<VirtualHost *:80>
ServerName dwc.localhost
DocumentRoot C:/xamp/htdocs/dwc
ErrorLog C:/xamp/htdocs/dwc/logs/error.log
CustomLog C:/xamp/htdocs/dwc/logs/access.log common
</VirtualHost>


can any one help? is there an error in my code? or does anyone have a suggestion how to get it started?
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Wiedmann » 02. July 2009 16:52

is there an error in my code?

Start Apache with the batchfile and read the error message.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 02. July 2009 18:12

i tried install apache.bat but nothing. just a flash of dos window. so i guess i don't know where the batch file is. please give me a clue. thanks for responding. i did have wamp but it's not loaded and is in recycle bin.
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 02. July 2009 19:24

i changed all xamp to xampp and fixed listen and ServerName to *:80
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 02. July 2009 20:39

o.k. i rembered my dos and got apache -s to run i repaired a few lines but now i'm stuck on vhosts.conf for DocumentRoot:
the apache -s tells me line 24 isn 't correct: here's line 24
Code: Select all
<VirtualHost *:80>
ServerName ec.localhost
DocumentRoot C:/Program Files/xampp/htdocs/ec
ErrorLog C:/Program Files/xampp/htdocs/ec/logs/error.log
CustomLog C:Program Files/xampp/htdocs/ec/logs/access.log common
</VirtualHost>

line 24 is DocumentRoot etc. i don't see what's wrong with it??? can u help.
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Wiedmann » 02. July 2009 20:45

i don't see what's wrong with it

No quotes around paths.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 02. July 2009 21:25

yup fixed that i put quotes on now apache -s tells me there's somethning wrong with CustomLog. needs two/3 arguments can't find any thing on web that tells me what to do? if u can please help. thank's for ur patience.
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Wiedmann » 02. July 2009 21:49

now apache -s tells me there's somethning wrong with CustomLog. needs two/3 arguments

Wrong quoting in that line.

can't find any thing on web that tells me what to do?

I think the official Apache manual is easy to find...
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 03. July 2009 02:22

fixed that thank you. but apache -s says problem i think with localhost *:80 i want to run off line if i can not sure if that's possible? if not do i put listen and servername to 443 port? :roll:
sorry for all the posts but i'd like to start and i'm doing this as a volunteer.
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 03. July 2009 03:06

i have the following in scm control when i click on Apache
Code: Select all
"C:\Apache2\bin\httpd.exe" -k runservice

shouldn't if be
Code: Select all
"c:/program files/xampp/apache/bin/apache.exe" -k runservice
?
thanks for help thus far. i'll wait till tomorrow to get answers.
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Wiedmann » 03. July 2009 07:29

but apache -s says problem i think with localhost *:80

Which problem exactly?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 04. July 2009 16:15

sorry i couldn't read everything in dos window but after keyboard malfunction i'm up and running again and ran apache -s again and this is what it says:
syntax error in line 68 of httpd.conf cannot load prog files/ etc /bin/modules/mod_actions.so into server or the specified module could not be found?? i'll try to work it out but not to sure about it? :?:
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 04. July 2009 23:57

o.k. the line 68 in httpd.conf is uncommented and says the following:
LoadModule actions_module modules/mod_actions.so
so i'm at a loss as to what to do next :? have u given up on me?
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07

Re: Apache and Mysql won't start:

Postby Dave A » 05. July 2009 03:28

i'm sorry to keep posting but now i've got a real problem. when i run services.msc i can't change the properties for apache?
i need to change the path to httpd.conf to get the program to start and can't seem to figure out how to do it. i highlight and press delete nothing happens or try to type over no luck .. any suggestions?
t
Dave A
 
Posts: 49
Joined: 02. July 2009 16:07


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 58 guests