XAMPP Problems

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

XAMPP Problems

Postby doheja07 » 20. April 2009 21:26

Hi. I recently installed xampp on my Windows Vista laptop. For some reason, however, I can't access http://localhost/. I have been seaching the internet and have tried what I could. It is not being blocked by the windows firewall. I don't have another firewall. I have tried turning off uac and running the program as administrator. I have tried to run portcheck to see if port 80 is being used by something else, but when I try to run in, I get a message that says "script runtime error: file name or class name not found during automation opperation." Could anybody offer any suggestions on how I can fix this? When I installed it, it said there was some error with apache I needed to fix, but I figured it corrected itself since everything seems to be running fine. I don't know is posting my apache error log will help in solving the problem, but I am including it just in case.

[Sun Apr 19 21:49:09 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sun Apr 19 21:49:09 2009] [notice] Digest: done
[Sun Apr 19 21:49:13 2009] [notice] Apache/2.2.11 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.11 OpenSSL/0.9.8i PHP/5.2.9 configured -- resuming normal operations
[Sun Apr 19 21:49:13 2009] [notice] Server built: Dec 10 2008 00:10:06
[Sun Apr 19 21:49:13 2009] [notice] Parent: Created child process 4512
[Sun Apr 19 21:49:15 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sun Apr 19 21:49:15 2009] [notice] Digest: done
[Sun Apr 19 21:49:17 2009] [notice] Child 4512: Child process is running
[Sun Apr 19 21:49:17 2009] [notice] Child 4512: Acquired the start mutex.
[Sun Apr 19 21:49:17 2009] [notice] Child 4512: Starting 250 worker threads.
[Sun Apr 19 21:49:17 2009] [notice] Child 4512: Starting thread to listen on port 443.
[Sun Apr 19 21:49:17 2009] [notice] Child 4512: Starting thread to listen on port 80.
[Mon Apr 20 08:13:24 2009] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Mon Apr 20 08:13:24 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Apr 20 08:13:24 2009] [notice] Digest: done
[Mon Apr 20 08:13:30 2009] [notice] Apache/2.2.11 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.11 OpenSSL/0.9.8i PHP/5.2.9 configured -- resuming normal operations
[Mon Apr 20 08:13:30 2009] [notice] Server built: Dec 10 2008 00:10:06
[Mon Apr 20 08:13:30 2009] [notice] Parent: Created child process 2748
[Mon Apr 20 08:13:33 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Apr 20 08:13:33 2009] [notice] Digest: done
[Mon Apr 20 08:13:35 2009] [notice] Child 2748: Child process is running
[Mon Apr 20 08:13:35 2009] [notice] Child 2748: Acquired the start mutex.
[Mon Apr 20 08:13:35 2009] [notice] Child 2748: Starting 250 worker threads.
[Mon Apr 20 08:13:35 2009] [notice] Child 2748: Starting thread to listen on port 80.
[Mon Apr 20 08:13:35 2009] [notice] Child 2748: Starting thread to listen on port 443.
[Mon Apr 20 13:51:03 2009] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Mon Apr 20 13:51:03 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Apr 20 13:51:03 2009] [notice] Digest: done
[Mon Apr 20 13:51:23 2009] [notice] Apache/2.2.11 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.11 OpenSSL/0.9.8i PHP/5.2.9 configured -- resuming normal operations
[Mon Apr 20 13:51:23 2009] [notice] Server built: Dec 10 2008 00:10:06
[Mon Apr 20 13:51:23 2009] [notice] Parent: Created child process 3236
[Mon Apr 20 13:51:27 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Apr 20 13:51:27 2009] [notice] Digest: done
[Mon Apr 20 13:51:29 2009] [notice] Child 3236: Child process is running
[Mon Apr 20 13:51:29 2009] [notice] Child 3236: Acquired the start mutex.
[Mon Apr 20 13:51:29 2009] [notice] Child 3236: Starting 250 worker threads.
[Mon Apr 20 13:51:29 2009] [notice] Child 3236: Starting thread to listen on port 443.
[Mon Apr 20 13:51:29 2009] [notice] Child 3236: Starting thread to listen on port 80.
[Mon Apr 20 14:59:21 2009] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Mon Apr 20 14:59:21 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Apr 20 14:59:21 2009] [notice] Digest: done
[Mon Apr 20 14:59:30 2009] [notice] Apache/2.2.11 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.11 OpenSSL/0.9.8i PHP/5.2.9 configured -- resuming normal operations
[Mon Apr 20 14:59:30 2009] [notice] Server built: Dec 10 2008 00:10:06
[Mon Apr 20 14:59:30 2009] [notice] Parent: Created child process 3060
[Mon Apr 20 14:59:32 2009] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Mon Apr 20 14:59:32 2009] [notice] Digest: done
[Mon Apr 20 14:59:34 2009] [notice] Child 3060: Child process is running
[Mon Apr 20 14:59:34 2009] [notice] Child 3060: Acquired the start mutex.
[Mon Apr 20 14:59:34 2009] [notice] Child 3060: Starting 250 worker threads.
[Mon Apr 20 14:59:34 2009] [notice] Child 3060: Starting thread to listen on port 443.
[Mon Apr 20 14:59:34 2009] [notice] Child 3060: Starting thread to listen on port 80.
doheja07
 
Posts: 7
Joined: 20. April 2009 20:31

Re: XAMPP Problems

Postby Sharley » 20. April 2009 22:15

Can you access http://127.0.0.1 and if so what do you see?

With Vista try right click on xampp-portcheck.exe and select to run the program as an administrator.

BTW your error.log file contains no [error] messages only [notice] messages of an informative nature and looks to be fine with Apache having no difficulties starting or shutting down.
The [warn] notice is generated when you use the XAMPP Control Panel to Stop Apache and is quite normal.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: XAMPP Problems

Postby doheja07 » 20. April 2009 23:31

Ok. Using http://127.0.0.1 works. Thanks.
doheja07
 
Posts: 7
Joined: 20. April 2009 20:31

Re: XAMPP Problems

Postby Sharley » 20. April 2009 23:37

OK, you have an issue with the Windows hosts file.

Open your text editor Notepad by right clicking on it and selecting to run as an administrator.

Now open C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts file in Notepad.

Edit this line:
::1 localhost
So it looks like this"
# ::1 localhost

Save the file and try http://localhost again.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 57 guests