Xampp installation problem

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Xampp installation problem

Postby mahmood.tahir » 19. April 2009 13:10

Hi all,

Im trying to install xampp but there is following errow is being raised
Port 80 or 443 (SSL) already in use. Installing Apache2.2 service failed

even there is no installation of iis,
i've also viewed ports using netstat command,
viewed ports using telnet port 80 command,
used tcpview.

all tools detecting that non of application is using port 80
how can i solve this problem.
Last edited by mahmood.tahir on 21. April 2009 07:45, edited 1 time in total.
mahmood.tahir
 
Posts: 9
Joined: 19. April 2009 12:59

Re: Xampp installation problem

Postby Wiedmann » 19. April 2009 17:36

how can i solve this problem.

Stop the program which is using these ports.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: Xampp installation problem

Postby parrymarcus » 20. April 2009 19:33

I also have this same problem.

I'm running Vista basic, no IIS and Skype is set not to use these ports.

I tried to use the xampp_portcheck.exe tool to see what is using port 80 and / or 443 but the app window just seems to close when I run it (not sure how I'm meant to use this tool). Another port checker I downloaded lists port 80 in use for http, only

Any suggestions on what to do much appreciated.

Thanks
parrymarcus
 
Posts: 1
Joined: 20. April 2009 19:20

Re: Xampp installation problem

Postby Sharley » 20. April 2009 22:25

With Vista try right click on xampp-portcheck.exe and select to run the program as an administrator.

You can also use a tools like netstat and tcpview to check the ports
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Xampp installation problem

Postby mahmood.tahir » 21. April 2009 07:58

Wiedmann wrote:
how can i solve this problem.

Stop the program which is using these ports.


even there is no installation of iis,
i've also viewed ports using netstat command,
viewed ports using telnet port 80 command,
used tcpview.

all tools detecting that non of application is using port 80
now how can i detect the program which is using port 80
Remember: i've also installed cureftp
mahmood.tahir
 
Posts: 9
Joined: 19. April 2009 12:59

Re: Xampp installation problem

Postby Wiedmann » 21. April 2009 08:36

Im trying to install xampp but there is following errow is being raised
Port 80 or 443 (SSL) already in use. Installing Apache2.2 service failed

Well, I don't know how the installer is detecting used ports during service installation...

Can you install and start XAMPP without installing the services?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: Xampp installation problem

Postby mahmood.tahir » 21. April 2009 11:03

Wiedmann wrote:
Im trying to install xampp but there is following errow is being raised
Port 80 or 443 (SSL) already in use. Installing Apache2.2 service failed

Well, I don't know how the installer is detecting used ports during service installation...

Can you install and start XAMPP without installing the services?


I've installed XAMPP without installing all services? but i can't start any service
Now what should i do???
mahmood.tahir
 
Posts: 9
Joined: 19. April 2009 12:59

Re: Xampp installation problem

Postby Wiedmann » 21. April 2009 12:14

but i can't start any service

Can you explain what exactly you are doing? ...

I've installed XAMPP without installing all services?

.. if you have not installed any service, you can't start anything as service. (but you can start the servers as normal programs)

BTW the "?" at the and of this sentence. You have installed XAMPP without all services or not?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: Xampp installation problem

Postby mahmood.tahir » 22. April 2009 15:41

Wiedmann wrote:
but i can't start any service

Can you explain what exactly you are doing? ...

I've installed XAMPP without installing all services?

.. if you have not installed any service, you can't start anything as service. (but you can start the servers as normal programs)

BTW the "?" at the and of this sentence. You have installed XAMPP without all services or not?


Yes I have installed XAMPP without all services.
mahmood.tahir
 
Posts: 9
Joined: 19. April 2009 12:59

Re: Xampp installation problem

Postby Wiedmann » 22. April 2009 18:11

Yes I have installed XAMPP without all services.

Ok, and you can't start e.g. Apache?
--> what can you read, if you start Apache with "apache_start.bat"?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: Xampp installation problem

Postby mahmood.tahir » 23. April 2009 07:13

Wiedmann wrote:
Yes I have installed XAMPP without all services.

Ok, and you can't start e.g. Apache?
--> what can you read, if you start Apache with "apache_start.bat"?


Yes I can't start Apache
when i start "apache_start.bat" then prompt will appear with the following message and window exists for a long time with the same status. and does nothing.

Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Running beenden
Bitte erst bei einem gewollten Shutdown schliessen
Please close this command only for Shutdown
Apache 2 is starting ...
mahmood.tahir
 
Posts: 9
Joined: 19. April 2009 12:59

Re: Xampp installation problem

Postby Wiedmann » 23. April 2009 07:37

when i start "apache_start.bat" then prompt will appear with the following message and window exists for a long time with the same status. and does nothing.

With this message, your Apache is started and you can use it.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: Xampp installation problem

Postby zooloc » 23. April 2009 22:06

Hello,

Go to C:\WINDOWS\system\ruso there you will find the file ¨firewall.exe¨ just change the name of that file, when you restart your computer it might take a couple of seconds to connect to internet, eventually it will conect. Restart XAMPP, Apache will be running!

When yo are done just rename the firewall file to its original name.

Hope this works for all of those who have had the 80 and 443 port problems, best solution I could find
Sincerely Zooloc
zooloc
 
Posts: 1
Joined: 23. April 2009 22:00

Re: Xampp installation problem

Postby mahmood.tahir » 30. April 2009 10:51

zooloc wrote:Hello,

Go to C:\WINDOWS\system\ruso there you will find the file ¨firewall.exe¨ just change the name of that file, when you restart your computer it might take a couple of seconds to connect to internet, eventually it will conect. Restart XAMPP, Apache will be running!

When yo are done just rename the firewall file to its original name.

Hope this works for all of those who have had the 80 and 443 port problems, best solution I could find
Sincerely Zooloc


I've searched in C:\WINDOWS\system and also in C:\ for firewall.exe but there is no file exists named firewall.exe
mahmood.tahir
 
Posts: 9
Joined: 19. April 2009 12:59


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 62 guests