Error on install

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Error on install

Postby SirChick » 16. February 2009 23:05

When i install xampp i get this error:

Port 80 or 443 (SSL) already in use! Install Apache service2.2 failed!

What does that mean ?
SirChick
 
Posts: 68
Joined: 19. June 2007 15:03
Operating System: Windows 7 64 bit

Re: Error on install

Postby Izzy » 16. February 2009 23:30

It means that something else is using the ports 80 and 443 that Apache needs exclusively.

Try disabling IIS (Windows server, Internet Information Service) from the Windows Control Panel>Add remove programs or something similar.

Also if you use Skype, that is another culprit and you would need to change the ports that Skype listens on.

Skype uses ports 80 and 443 by default.

You can alter that behavior by going to:
Tools\Options\Connection

Untick
Use port 80 and 443 as alternative for incoming connections

You will have to decide a different port to use for incoming connections before Skype lets you save your changes.

Use ports between 49152 through 65535.
http://www.iana.org/assignments/port-numbers

Once you have sorted those out, if they apply to your circumstances, then try and install again.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Error on install

Postby SirChick » 16. February 2009 23:38

Ok that link you provided just turned my brain to mush lol

I don't have skype and if i turn off Windows server, Internet Information Service, what won't work then, how do i even know im using them, is there a way to check what is using the ports i need some how easily for me to turn the right thing off?
SirChick
 
Posts: 68
Joined: 19. June 2007 15:03
Operating System: Windows 7 64 bit

Re: Error on install

Postby Izzy » 17. February 2009 00:18

The link only tells you what ports have been assigned so you could select alternative ports that had not been assigned for use in Skype, but is of no importance now if you don't have Skype.

However you have to disable IIS which will have no effect on your system what so ever other than you will be able to install and use XAMPP and not the Windows web server at the same time, which is happening now when you try and install XAMPP using the installer version.

What OS are you using, you did not say or what version of XAMPP are you trying to install?
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Error on install

Postby SirChick » 17. February 2009 00:21

Well i just downloaded the most recent .exe file off this website..not sure of version number that is, and im on Vista 32 bit OS.

I will check those services you mentioned and see if it works. I will edit this post on the result.
SirChick
 
Posts: 68
Joined: 19. June 2007 15:03
Operating System: Windows 7 64 bit

Re: Error on install

Postby Izzy » 17. February 2009 00:27

No need to edit your post as I think I know where you are at.

This link may help with disabling UAC and IIS on Vista:
viewtopic.php?p=134260#p134260

BTW you need to be logged into Vista as an Administrator or a Super Administrator to manipulate services, XAMPP and any other useful vista processes.
Last edited by Izzy on 17. February 2009 00:45, edited 1 time in total.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Error on install

Postby SirChick » 17. February 2009 00:44

Ok just checked the IIS it was already disabled...i must of disabled it ages ago. So what else could be using the port i need?

UAC is already off too... what else could it be ?
SirChick
 
Posts: 68
Joined: 19. June 2007 15:03
Operating System: Windows 7 64 bit


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 76 guests