error msg when installing xampp 1.7.0

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

error msg when installing xampp 1.7.0

Postby ravnone1 » 23. January 2009 14:32

Hello,
I just installed version 1.7.0 of xampp, and at the end I received this message:
"port 80 or 443 (SSL) already in use! Installing Apache 2.2 service failed!"
How do I correct this error?
Thanks,
ravnone1
We read you..
anything is possible, the seemingly impossible just takes longer
ravnone1
 
Posts: 6
Joined: 25. August 2008 21:21
Location: new hampshire/usa

Re: error msg when installing xampp 1.7.0

Postby Izzy » 23. January 2009 14:45

Double click on xampp-portcheck.exe in the xampp folder and see what is using those ports.

Then disable what ever it is, usually IIS and Skype.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: error msg when installing xampp 1.7.0

Postby ravnone1 » 23. January 2009 15:09

***************************************************************
* XAMPP PortCheck v1.2 *
* *
* (c) 2005 Carsten Wiedmann <info@wiedmann-online.de> *
* *
* This script uses openport.exe: *
* (c) 2003 DiamondCS <http://www.diamondcs.com.au/openports/> *
***************************************************************

Please wait a moment...


RESULT
------

Service Port Status

Hi,
The following is from running the xampp portcheck.
Thanks
ravnone1


==============================================================================
Apache (HTTP) 80 SYSTEM
Apache (WebDAV) 81 free
Apache (HTTPS) 443 free

MySQL 3306 free

FileZilla (FTP) 21 free
FileZilla (Admin) 14147 free

Mercury (SMTP) 25 free
Mercury (POP3) 110 free
Mercury (IMAP) 143 free

Press <Return> to continue.
We read you..
anything is possible, the seemingly impossible just takes longer
ravnone1
 
Posts: 6
Joined: 25. August 2008 21:21
Location: new hampshire/usa

Re: error msg when installing xampp 1.7.0

Postby Izzy » 23. January 2009 22:21

This SYSTEM has cropped up before and if Internet Information Services (IIS) is disabled in Control Panel>Add or Remove Programs>Add/Remove Windows Components and no Skype and no services installed by XAMPP then after a reboot this SYSTEM was removed and free replaced on port 80 - give a reboot a go and see if they are all now free.

To remove any Apache service installed double click on xampp\apache\apache_uninstallervice.bat file then reboot and see if the SYSTEM entry on port 80 is cleared.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: Bonniem and 71 guests