Vista & XAMPP 1.7.0 - MySQL problem [RESOLVED]

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Vista & XAMPP 1.7.0 - MySQL problem [RESOLVED]

Postby Goofy2k » 18. January 2009 20:57

[RESOLVED]
I turned off Vista User Account Control after deinstallation of XAMPP.
Then I could remove the Mysql service with the "sc delete mysql" command.
Installed XAMPP again. It worked.
Then turned UAC on again.
XAMMP keeps on working well, WITH mysql
----------------------------------------------------------------------------


I am running Windows Vista Home Premium and have installed XAMPP 1.7.0 in F:\XAMPP.

When I open the XAMPP control panel, the box for the MySQL service is already checked. It can not be switched off.

When I have a look at the status of the system I get a window with red bars for features that are deactivated and green bars for features that are activated. It tells me that the MySQL database is activated.

I tried to run mysql_uninstallservice.bat but this did not work.

When I uninstall XAMPP, delete the F:\XAMPP folder and freshly install XAMPP, the problem remains.

What can I do?
Last edited by Goofy2k on 18. January 2009 23:17, edited 1 time in total.
Goofy2k
 
Posts: 19
Joined: 09. December 2007 21:53

Re: Vista & XAMPP 1.7.0 - MySQL problem

Postby Katatonic » 18. January 2009 21:47

I have the exact same issue. I have done the exact same things. I am clueless. Anyone have any solution to our problem?
Katatonic
 
Posts: 2
Joined: 18. January 2009 21:44

Re: Vista & XAMPP 1.7.0 - MySQL problem

Postby Goofy2k » 18. January 2009 22:01

I have stopped the XAMPP Console.

When I look in the Windows services list, I still see a MySQL entry.

I started a Cmd window and issued the command: "sc delete mysql"

Then I receive the following output:

-------------------
[SC] OpneService FAILED 5:

Access is denied
-------------------
Goofy2k
 
Posts: 19
Joined: 09. December 2007 21:53

Re: Vista & XAMPP 1.7.0 - MySQL problem [RESOLVED]

Postby Goofy2k » 18. January 2009 23:19

The solution:

I turned off Vista User Account Control after deinstallation of XAMPP.
Then I could remove the Mysql service with the "sc delete mysql" command.
Installed XAMPP again. It worked.
Then turned UAC on again.
XAMMP keeps on working well, WITH mysql.

It seems that deinstallation of the services is blocked by UAC.

-------------

Next question: how to use XAMPP in Vista, without having to switch of UAC for this kind of issues?
Goofy2k
 
Posts: 19
Joined: 09. December 2007 21:53

Re: Vista & XAMPP 1.7.0 - MySQL problem [RESOLVED]

Postby Izzy » 19. January 2009 03:35

Goofy2k wrote:Next question: how to use XAMPP in Vista, without having to switch of UAC for this kind of issues?
Perhaps configure Vista so you are a Super Administrator:
http://www.winvistaclub.com/t12.html
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Vista & XAMPP 1.7.0 - MySQL problem [RESOLVED]

Postby Katatonic » 19. January 2009 18:05

Oh my gosh, thank you very much. Spot on!!

I have been struggling with this for several days trying all sorts of solutions, I had not even thought about the darn UAC.

Everything works!

I am now truly an Apache Friend....

I am sure I'll be back with more questions :mrgreen:
Katatonic
 
Posts: 2
Joined: 18. January 2009 21:44


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests