The Spesified Module Could Not Be Found

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

The Spesified Module Could Not Be Found

Postby ifdef » 23. December 2008 07:33

When trying to run XAMPP (Apache) i get this error.
apache.exe: Syntax error on line 477 of E:/xampplite/apache/conf/httpd.conf: Syn
tax error on line 7 of E:/xampplite/apache/conf/extra/httpd-xampp.conf: Cannot l
oad E:/xampplite/apache/bin/php5apache2_2.dll into server: The specified module
could not be found.


I am using XAMPPLite from the zip and I have put the folder off of the root of C: and E: with the same results.

I have also ran the install bat with no results.

If i comment out line 477 the Apache will load but with out PHP.

Here are the lines in question
httpd.config:
Code: Select all
# xampplite specific settings
Include conf/extra/httpd-xampp.conf #Line 477

httpd-xampp.conf:
Code: Select all
<IfModule mime_module>
    #ScriptAlias /php/ "E:/xampplite/php/"
    #Action application/x-httpd-php "/php/php-cgi.exe"
    LoadModule php5_module "E:/xampplite/apache/bin/php5apache2_2.dll" #line 7
    AddType application/x-httpd-php-source .phps
    AddType application/x-httpd-php .php .php5 .php4 .php3 .phtml


You can see that by the path that the install script has been run successfully.

This issue was raised in another post but never answered.
http://community.apachefriends.org/f/viewtopic.php?f=16&t=26895&hilit=php5apache2_2.dll

Running Windows XP Service Pack 3, No other apps running on port 80, and firewall exception for Apache.
ifdef
 
Posts: 7
Joined: 23. December 2008 07:22

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby ifdef » 23. December 2008 16:51

Update,

I have tried changing the dll referenced in httpd-xampp.conf to php5apache2.dll and php5apache.dll with no success. Produces the same error.
ifdef
 
Posts: 7
Joined: 23. December 2008 07:22

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby Wiedmann » 23. December 2008 17:00

When trying to run XAMPP (Apache) i get this error.

Which XAMPP version?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby ifdef » 23. December 2008 22:02

Which XAMPP version?

ApacheFriends XAMPPlite Version 1.7.0
ifdef
 
Posts: 7
Joined: 23. December 2008 07:22

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby ifdef » 27. December 2008 05:55

I still haven't had any luck on getting the xampp, Apache, running with PHP. I think I may have to install the full blown Apache service and perform the much dreaded "PHP on Windows" instillation.
ifdef
 
Posts: 7
Joined: 23. December 2008 07:22

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby Sharley » 27. December 2008 06:29

... I think I may have to install the full blown Apache service and perform the much dreaded "PHP on Windows" instillation.
In both the Lite and the Full version of XAMPP, PHP is included and needs no special attention to work 'out of the box'.

However you will have conflicts if you have or had another instance of PHP on your PC.

Try removing all traces of the other instance and just use the XAMPP component.

There may be a php.ini file in the Windows folder, for example, that is in conflict with the php.ini file in the xampp\apache\bin folder.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby ifdef » 27. December 2008 20:03

Up to this point there have been no other web servers or instillation of PHP on my PC. I'm trying to setup a development environment for my web page that i can use locally and preferably portability. That's why I chose to use XAMPP since it has the lite install that is also portable.

Now i have installed Apache 2.2 and made it portable, I have also installed PHP, thanks to a community comment on their instillation page, using the server module and it is also portable. My only road block is not getting it to hook into MYSQL.

Apparently they are oblivious to the ubiquitous combination of Apache, PHP, and MySQL and stopped including the MySQL includes in their distribution. If the rest of the world is using you project in X way don't break it because you want to do Y or this case because windows uses don't exist to the developers. FOSSes strength is in interoperability accost platforms and its adherence to standards, break that and you take the footing out from underneath a healthy project. Despite the cool things and fun that can be had using non windows platforms the unfortunate reality is that windows is still the super majority. If you want to supplant things like .asp and IIS then the alternatives need to work on Windows, but I digress.
ifdef
 
Posts: 7
Joined: 23. December 2008 07:22

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby jaynoon » 29. December 2008 03:41

Did you install Apache to run as a Service? I'm having a similar problem that I'm about to post about, but it only happens when Apache is installed as a service. Otherwise it works fine.

-John
jaynoon
 
Posts: 4
Joined: 29. December 2008 03:36

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby jaynoon » 29. December 2008 04:14

I have figured out the solution to my instance of this problem.

I am running this service under Windows Vista, and my XAMPPLite installation is @ C:\xampplite

Vista appears to be blocking access to this directory structure when loading the SVN module. By changing the permissions under which the service is running to an Administrator account, the problem was solved.
jaynoon
 
Posts: 4
Joined: 29. December 2008 03:36

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby th1alb » 09. January 2009 08:48

"apache.exe: Syntax error on line 477 of E:/xampplite/apache/conf/httpd.conf: Syn
tax error on line 7 of E:/xampplite/apache/conf/extra/httpd-xampp.conf: Cannot l
oad E:/xampplite/apache/bin/php5apache2_2.dll into server: The specified module
could not be found."

I had the same error. The root cause is that php5 tries to access the "msvcr71.dll" (part of the M$ C Runtime Library) that was not available on my system. Just copy this dll (google is your friend) to your installation (eg. "/WINDOWS/system32" or "xamp/apache/bin") and restart xamp.

Ciao,

Olly

PS:
Sorry for using "bugmenot"-account. I was not in the mood to create an own account.
th1alb
 
Posts: 98
Joined: 31. August 2005 21:14

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby lis81 » 12. February 2009 00:38

Hi,

I had the same problem and copied that file as suggested here, and "Apache service started". Thanks. However, it does not show as "running" with the green colour as does SQL, and when I type http://localhost in the explorer, I do not get connected to xampp. I know nothing about Apache, just need it to run Joomla, and it worked fine on the laptop where I installed it before. Now, the message I get in the control panel application is "WARNING : DIRECTORY MISMATCH" but Status check OK ..

Any idea ?

Thanks

Lisa
lis81
 
Posts: 2
Joined: 12. February 2009 00:31

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby Izzy » 12. February 2009 01:01

Ignore the Directory Mismatch message it is irrelevant or search for it.

You did not say what OS and XAMPP version you are running.

IF Vista then make sure UAC is disabled and you are logged in as an Administrator or Super Administrator.

Untick the Svc box in XCP and then click the Start button for Apache.

If not, go to your xampp folder and run apache_start.bat file and see what the message tells you.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: The Spesified Module Could Not Be Found

Postby lis81 » 12. February 2009 13:26

Hello and thanks for your reply.

I am running xp SP2 and XAMPP LITE


I made a change in the Windows registry as suggested somewhere to create a Xampplite directory, which solved the Directory Mismatch problem. Then, I followed your suggestion, unclicked svc Apache in the control panel, run the bat file but there was still a problem with the famous "specified module", so I copied the php5apache2_2.dll in the /xampplite/apache/bin directory as someone had suggested somewhere, and then, well, I don't quite know what made it but it worked !

so, so far, problem SOLVED.

Thanks !

Lisa
lis81
 
Posts: 2
Joined: 12. February 2009 00:31


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 69 guests