MySQL Start Error.

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

MySQL Start Error.

Postby Big_Adam » 10. November 2008 14:32

Good Day,

I'm just starting out learning PHP and MYSQL and I'm having allot of trouble with XAMPP in general.

My current problem is MySQL.

I had MySQL running and phpMyAdmin all running then I wanted to just add a root password so I did so via the Xampp page (http://127.0.0.1/security/index.php) and now I can't get MySQL running.

I get an error of "ERROR: MySql service not started [-1]". I've check windows service manager (I'm running Xp Pro Service Pack 3) and the service points to:

d:/xampp/mysql/bin/mysqld-shareware.exe

I've had a look and that prog (mysqld-shareware.exe) doesn't exist.

I really don't want to un-install as I've had this error before, I'd much prefer to fix it.

Any help on the matter would be much appreciated.
Big_Adam
 
Posts: 2
Joined: 10. November 2008 14:24

Postby glitzi85 » 10. November 2008 17:26

Strange, did you install an MySQL Version by yourself?

To resolve this problem, do this with administrative rights:

First stop all running Parts of XAMPP if possible. Then stop the MySQL-Service if possible. Then do this:

Start -> Run -> cmd.exe

Then execute this command:

Code: Select all
sc delete MySQL


Now you can install MySQL again as an Service and start it.

glitzi
User avatar
glitzi85
 
Posts: 1920
Joined: 05. March 2004 23:26
Location: Dahoim

Postby Big_Adam » 10. November 2008 22:32

Hi glitzi,

I think I installed it as a service, ah! Heres the thing I followed:

I would like to install the MySQL server as a service!

Do only work under with NT, Windows 2000 and Windows XP.
(1) Service installation: Under /xampp/mysql double-click on the "mysql_installservice.bat".
(2) Service uninstallation: Under /xampp/mysql double-click on the "mysql_uninstallservice.bat". That is all!

Taken from :
http://www.apachefriends.org/en/faq-xam ... l#services

Also, done the CMD code. Comes up as:

[SC] OpenService FAILED 1060:

The specified service does not exist as an installed service.

So, something tells me I've screwed something up here.

Edit

SCRATCH THAT!

SQL is working again, now all I need to do is get onto phpmyadmin.

Error

MySQL said: Documentation
#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)

Curse my want of a password.
Big_Adam
 
Posts: 2
Joined: 10. November 2008 14:24


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests