Apache shuts down immediately in Vista Ultimate...

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache shuts down immediately in Vista Ultimate...

Postby jdleejr » 13. June 2008 10:09

I just tried XAMPP 1.6.6a and Apache says it started on port 80 but shuts off right away.

The Apache service named reported the following error:
>>> Unable to open logs.

Don't know what is going on with the logs...can't open? That doesn't sound like a typical XAMPP installation issue...help?

Log Name: Application
Source: Apache Service
Date: 6/13/2008 1:13:47 AM
Event ID: 3299
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Description:

The Apache service named reported the following error:
>>> (OS 10048)Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80.

netstat doesn't show anything else using port 80 even though I think fileshare is supposed to.

Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Apache Service" />
<EventID Qualifiers="0">3299</EventID>

I am running Vista Ultimate on a dual cpu hp workstation. I loaded everything on D: to avoid the permission problems and Added Apache port 80 to the firewall setup.

Not sure where to go from here. Any help?
jdleejr
 
Posts: 4
Joined: 13. June 2008 09:58

A little more info as I try to work through the issues.

Postby jdleejr » 13. June 2008 10:24

I just ran xampp-portcheck.exe and it comes back with good news:

Apache (HTTP) 80 System
Apache (WebDAV) 81 free
Apache (HTTPS) 443 System

MySQL 3306 etc, etc...

BUT when I Press <Return> to continue - the first time I got a program crash, talking about right versions... The second time I did it so I could type it in here, it worked (just cleanly shut the window down.) Go figure.

Shut down Skype and Gizmo...no change.
Last edited by jdleejr on 13. June 2008 10:30, edited 1 time in total.
jdleejr
 
Posts: 4
Joined: 13. June 2008 09:58

All Fixed...

Postby jdleejr » 13. June 2008 10:29

Skype was still running in the background. Shut it down completely and Apache came right up... Thanks for the sounding board as I tried to get through this. Why didnt Skype show up as a port conflict with the portcheck tool? Oh well...
jdleejr
 
Posts: 4
Joined: 13. June 2008 09:58

Apache shutting down immediately on Vista

Postby Biv » 08. July 2008 22:12

hi jdleejr ..

Can you please tell me how you solved this issue. I have the same problem with Apache. It displays for a second in the task manager but then shuts down immediately. Its still's that apache 2.2 is running in the services.. but the server will nto stay up.

Do you know what's causing it to shut down? Does Vista have a built in server thats's causing a conflict. Please help?

Thanks
Biv
Biv
 
Posts: 1
Joined: 08. July 2008 22:08

apache shutdown in vista

Postby tittiger » 09. July 2008 05:06

Same problem in vista. Not running skype.

TIA

Joe
tittiger
 
Posts: 6
Joined: 10. October 2007 22:52

Postby Wiedmann » 09. July 2008 10:06

Same problem in vista. Not running skype.

Maybe not Skype, but an other webserver.
--> Use a tool like netstat or tcpview to find the process which is listening on port 80/443.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 38 guests