XAMP Windows Vista IIS Apache problem

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

XAMP Windows Vista IIS Apache problem

Postby rahuldagr8 » 24. April 2008 10:05

I am having Windows Vista home premium with IIS 7 Running. I tried installing Xampp on this box but Apache was not installed as service coz port 80 was occupied by IIS, so i changed the port for apache to 8080.

Now Problem is : first time it runs properly. but from next time it was not able to start the service for Apache.

Error Msg:

Apache 2 is starting ...
(OS 10048)Only one usage of each socket address (protocol/network address/port)
is normally permitted. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs


Event Log :

The Apache service named reported the following error:
>>> (OS 10048)Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80 .


I searched on this forum for this problem but could not find any thing ... please help me ... i need both (IIS and Apache) running on my box


Thanks
Rahul
Rahul DaGr8
rahuldagr8
 
Posts: 3
Joined: 24. April 2008 09:54

Postby Wiedmann » 24. April 2008 10:55

so i changed the port for apache to 8080.
could not bind to address 0.0.0.0:80 .

You have changed the port back to 80... ?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby rahuldagr8 » 24. April 2008 11:51

I just modified httpd.conf
changed
Listen 80
to
Listen 8080

and
ServerName localhost:80
to
ServerName localhost:8080

and restarted Apache ... first time it worked ..but on subsequent start it not ..
Rahul DaGr8
rahuldagr8
 
Posts: 3
Joined: 24. April 2008 09:54

Postby rahuldagr8 » 25. April 2008 06:32

Please Help me .. its Urgent .
Rahul DaGr8
rahuldagr8
 
Posts: 3
Joined: 24. April 2008 09:54

Postby Nobbie » 25. April 2008 10:25

Change

LISTEN 8080

into

LISTEN 127.0.0.1:8080

as Apache usually listens on all IPs and all ports - so you restrict listening to your localhost port 8080.

If this still results in the same error message, you work on the wrong httpd.conf
Nobbie
 
Posts: 8775
Joined: 09. March 2008 13:04


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 51 guests