Problem connecting to MySQL on XAMPP 1.6.5 on Vista

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Problem connecting to MySQL on XAMPP 1.6.5 on Vista

Postby dormston » 31. January 2008 15:12

Hi

Got a new computer and running Vista. I've installed XAMPP 1.6.5 but, while I can run Apache fine and MySQL *seems* to start, I just can't connect to it. I get this message:
============
The connection to the database server could not be established.

The error message of the database server:
Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)
============

When I start the XAMPP interfact from localhost it tells me that:
============
A MySQL server is not running, or blocked by a firewall
============

whether or not I have a firewall running.

I've read several posts and tried uninstalling and re-installing, but no luck.

I'm so disappointed, this used to work so well on my XP machine.

Please can someone help?
D
dormston
 
Posts: 15
Joined: 07. June 2006 12:52

Update

Postby dormston » 31. January 2008 16:00

Interesting, I seem to be able to work with databases using phpMyAdmin (i.e. can create databases and tables) but don't seem to be able to connect to MySQL any other way.

Most confusing, could do with some help please.
dormston
 
Posts: 15
Joined: 07. June 2006 12:52

Postby Izzy » 31. January 2008 16:14

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)
This usually means you are trying to connect using an incorrect password.
Check your password in the database configuration of what ever you are trying to connect to the database with.

This user/password for the database can be checked in phpMyAdmin under the privileges menu item - you can even change the passord for a database user in phpMyAdmin.

but don't seem to be able to connect to MySQL any other way.
What other way are you trying to connect to MySQL?
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Postby dormston » 19. February 2008 15:55

For instance, if I use MySQL Administrator (I've got v.1.2.12 running) I get the following message:

'Could not find setting' . 'Either the server service or the configuration file could not be found. Startup variables and service section are therefore disabled'

If I click ok, then MySQL Administrator tells me that the MySQL Server is running, but I can't use the service control. There's a red message saying 'This section is only available when connected to localhost.

I'm so confused ... would appreciate any help.

Thx
dormston
 
Posts: 15
Joined: 07. June 2006 12:52

Re: Problem connecting to MySQL on XAMPP 1.6.5 on Vista

Postby make-fun » 11. March 2009 05:15

Hi there,
guessing you still have this problem — or for those running into it some time in the future.
Have a look at his post http://community.apachefriends.org/f/viewtopic.php?f=16&t=33978
based on Win XP, but may point you in the right way…
Hope it'll be useful

Cheers
make-fun
 
Posts: 31
Joined: 11. March 2009 04:21


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 62 guests