phpMyAdmin wont start

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

phpMyAdmin wont start

Postby ofi » 01. January 2008 21:29

Hi
I am using XAMPP Version 1.6.5
Winxp pro servise pack 2

Just installed it, started Apache and Mysql on control panel, trying to open phpmyadmin http://localhost/phpmyadmin and get this error.
phpMyAdmin - Error
Cannot start session without errors, please check errors given in your PHP and/or webserver log file and configure your PHP installation properly.
ofi
 
Posts: 1
Joined: 01. January 2008 21:20

Postby Izzy » 02. January 2008 07:08

Take a look in the Apache error log file for any clues:
xampp\apache\logs\error.log

Readable using any text editor by simply drag and dropping the file.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Postby KallistaAEnvarou » 02. January 2008 08:53

Or, if you're at least me, you can run the file from the Start Menu and automatically open it in NotePad. As well, you can look up file functions such as file_get_contents to use to write a script to read it in your browser. You can manipulate this to include only what you want, like only warnings and errors and not the notices.
KallistaAEnvarou
 
Posts: 126
Joined: 02. December 2007 17:33
Location: Cold Cold California

Postby sari42 » 02. January 2008 12:59

This will give you a clue (saved as, e.g., "sesstest.php"):
Code: Select all
<?PHP
ini_set('display_errors', 'On');
@session_start();
echo 'The actual "session.save_path" is [<b>', ini_get('session.save_path'),
'</b>], set in your php.ini (look for "<b>Loaded Configuration File</b>" below).<br>
It could be set in a ".htaccess" file or in "apache/httpd.conf" as well. Please scroll down ...<p>';
phpinfo(1);
echo '<pre>Make sure that the folder
a) <b>is defined</b> in (apache/bin/)php.ini
b) <b>exists</b>
c) <b>is writable</b> by the user apache/php runs under

</pre><h2>you shouldn´t see any warnings now ...</h2>';
?>
sari42
 
Posts: 800
Joined: 27. November 2005 18:28

Postby Descendant » 20. January 2008 23:10

Hi,

I'm having the same issue on XAMPP 1.6.4 on windows vista.

Code: Select all
[Sun Jan 20 16:04:01 2008] [notice] Apache/2.2.6 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.6 OpenSSL/0.9.8g mod_autoindex_color PHP/5.2.5 configured -- resuming normal operations
[Sun Jan 20 16:04:01 2008] [notice] Server built: Nov  7 2007 11:48:48
[Sun Jan 20 16:04:01 2008] [notice] Parent: Created child process 5144
[Sun Jan 20 16:04:03 2008] [notice] Child 5144: Child process is running
[Sun Jan 20 16:04:03 2008] [notice] Child 5144: Acquired the start mutex.
[Sun Jan 20 16:04:03 2008] [notice] Child 5144: Starting 250 worker threads.
[Sun Jan 20 16:04:03 2008] [notice] Child 5144: Starting thread to listen on port 443.
[Sun Jan 20 16:04:03 2008] [notice] Child 5144: Starting thread to listen on port 80.
[Sun Jan 20 16:04:09 2008] [error] [client 127.0.0.1] PHP Warning:  session_start() [<a href='function.session-start'>function.session-start</a>]: open(C:\\Users\\FRANCI~1\\AppData\\Local\\Temp\\php\\session\\sess_tbsfu6fn6ohr56hf50gf55ffv0, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in C:\\xampp\\phpMyAdmin\\libraries\\session.inc.php on line 86, referer: http://localhost/xampp/navi.php
[Sun Jan 20 16:04:09 2008] [error] [client 127.0.0.1] PHP Warning:  Unknown: open(C:\\Users\\FRANCI~1\\AppData\\Local\\Temp\\php\\session\\sess_tbsfu6fn6ohr56hf50gf55ffv0, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0, referer: http://localhost/xampp/navi.php
[Sun Jan 20 16:04:09 2008] [error] [client 127.0.0.1] PHP Warning:  Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (C:\\Users\\FRANCI~1\\AppData\\Local\\Temp\\php\\session) in Unknown on line 0, referer: http://localhost/xampp/navi.php
Descendant
 
Posts: 10
Joined: 20. January 2008 23:08

Postby davidwinfield » 22. January 2008 17:50

I am also trying to use XAMPP 1.6.5 and cannot get phpMyAdmin to work. I had previously installed and uninstalled php and I believe that it is looking in the wrong directory. The error file has several lines in it here are the first few:

PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\php5\\php_bz2.dll' - The specified module could not be found.\r\n in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\php5\\php_curl.dll' - The specified module could not be found.\r\n in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\php5\\php_dba.dll' - The specified module could not be found.\r\n in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\php5\\php_dbase.dll' - The specified module could not be found.\r\n in Unknown on line 0

I am new too all of this stuff PHP, MySQL etc., so where do I change these settings, what do I change them too.

Thanks,
David
davidwinfield
 
Posts: 1
Joined: 22. January 2008 17:42

Postby Izzy » 23. January 2008 01:12

When you installed XAMPP did you follow the instruction with regard to running .\xampp\setup_xampp.bat ?

Running this file if needed will set all your paths correctly for your XAMPP installation.

What happens when you run http://localhost

Can you run all the menu items, as this is an integrity check for your XAMPP installation?
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Postby Descendant » 25. January 2008 01:13

yea all the links but that one works.....
Descendant
 
Posts: 10
Joined: 20. January 2008 23:08

Postby Izzy » 25. January 2008 03:14

Izzy wrote:When you installed XAMPP did you follow the instruction with regard to running .\xampp\setup_xampp.bat ?

I don't see an answer to this question - this bat file sets the correct paths for you particular installation of XAMPP and may be related to the path issue in the error above C:\\php5\\, which is in fact very wrong as there is no such directory in the xampp tree and is why you are having access to phpMyAdmin.

Have you had or do you still have another instance of php on your PC?

Check that the system path variables only contain the path to your XAMPP instance of php if at all and that c:\php5 is removed if that is present.
Windows Control Panel->System->Advanced->Environment Variables

Check the PATH under User variables

Check the path under System variables
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Postby Descendant » 25. January 2008 06:06

hmm ok, I tryed going to that "Windows Control Panel->System->Advanced->Environment Variables" and I'm going through my control panel for my PC and its vista soo those are named a bit differently. but I got to it lol easily enough, in my System Properties though under Advanced it doesn't have Enviroment Variables..... O WAIT LOL I do see it now, don't feel like earsing....

so under the user vairables I got "TEMP" and "TMP" only, nothing else and under System Variables I have "Path" the value is "C:\Program Files\PHP\;%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;C:\Program Files\Common Files\Roxio Shared\DLLShared\;C:\Program Files\Common Files\Roxio Shared\DLLShared\;C:\Program Files\Common Files\Roxio Shared\9.0\DLLShared\;C:\Program Files\QuickTime\QTSystem\"

I don't know what I should do..... nothing contains the "c:\php5" you were talking about[/b]
Descendant
 
Posts: 10
Joined: 20. January 2008 23:08

Postby Descendant » 25. January 2008 06:46

I'm really sorry, totally new at all of these things. ok so I ran "\xampp\setup_xampp.bat" and it says "Sorry, but .... nothing to do!", I'm pretty sure I did what it said when I installed it but one part when it asked for a username and password I left that alone because I didn't know what that was. And about the "C:\Program Files\PHP\" I really don't know what that is, the only other php program i tryed using was ApacheTriad and I uninstalled that when that didn't work out so well for me..... But after looking through my program files, I have a program called "PHP 5.2.4", I'm uninstalling that right now.

[edit]
OMFG IT WORKS!! IZZY YOU ROCK MAN!
Descendant
 
Posts: 10
Joined: 20. January 2008 23:08

Postby Izzy » 25. January 2008 06:57

My previous 2 post were in reply to davidwinfield.

@davidwinfield
You have another instance of PHP that seems to be interfering with the XAMPP instance and so would need uninstalling plus after uninstalling check the path variable to your c:\php5 has been resolved.

@Descendant
You have another instance of PHP that needs uninstalling.

[Edit]
@Descendant - I am pleased the uninstall of another instance of php has worked out for you.
[/edit]
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Postby SlayerX » 03. February 2008 13:33

Hi all... my PHPmyadmin also can't work, and I don't know what to do... I'm totally confused..

Below is my PHP error log..

[Sun Feb 03 20:14:34 2008] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Sun Feb 03 20:14:39 2008] [notice] Apache/2.2.6 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.6 OpenSSL/0.9.8g mod_autoindex_color PHP/5.2.5 configured -- resuming normal operations
[Sun Feb 03 20:14:39 2008] [notice] Server built: Nov 7 2007 11:48:48
[Sun Feb 03 20:14:39 2008] [notice] Parent: Created child process 2736
[Sun Feb 03 20:14:41 2008] [notice] Child 2736: Child process is running
[Sun Feb 03 20:14:41 2008] [notice] Child 2736: Acquired the start mutex.
[Sun Feb 03 20:14:41 2008] [notice] Child 2736: Starting 250 worker threads.
[Sun Feb 03 20:14:41 2008] [notice] Child 2736: Starting thread to listen on port 443.
[Sun Feb 03 20:14:41 2008] [notice] Child 2736: Starting thread to listen on port 80.
[Sun Feb 03 20:20:09 2008] [notice] Apache/2.2.6 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.6 OpenSSL/0.9.8g mod_autoindex_color PHP/5.2.5 configured -- resuming normal operations
[Sun Feb 03 20:20:09 2008] [notice] Server built: Nov 7 2007 11:48:48
[Sun Feb 03 20:20:09 2008] [notice] Parent: Created child process 1404
[Sun Feb 03 20:20:12 2008] [notice] Child 1404: Child process is running
[Sun Feb 03 20:20:12 2008] [notice] Child 1404: Acquired the start mutex.
[Sun Feb 03 20:20:12 2008] [notice] Child 1404: Starting 250 worker threads.
[Sun Feb 03 20:20:12 2008] [notice] Child 1404: Starting thread to listen on port 443.
[Sun Feb 03 20:20:12 2008] [notice] Child 1404: Starting thread to listen on port 80.
[Sun Feb 03 20:20:36 2008] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Sun Feb 03 20:20:37 2008] [notice] Apache/2.2.6 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.6 OpenSSL/0.9.8g mod_autoindex_color PHP/5.2.5 configured -- resuming normal operations
[Sun Feb 03 20:20:37 2008] [notice] Server built: Nov 7 2007 11:48:48
[Sun Feb 03 20:20:37 2008] [notice] Parent: Created child process 3880
[Sun Feb 03 20:20:40 2008] [notice] Child 3880: Child process is running
[Sun Feb 03 20:20:40 2008] [notice] Child 3880: Acquired the start mutex.
[Sun Feb 03 20:20:40 2008] [notice] Child 3880: Starting 250 worker threads.
[Sun Feb 03 20:20:40 2008] [notice] Child 3880: Starting thread to listen on port 443.
[Sun Feb 03 20:20:40 2008] [notice] Child 3880: Starting thread to listen on port 80.

However, my apache is just working fine. Can anyone help me? :cry:
SlayerX
 
Posts: 1
Joined: 03. February 2008 13:30


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 59 guests