cannot start XAMPP on a laptop

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

cannot start XAMPP on a laptop

Postby shrg18 » 21. September 2007 05:45

I have installed XAMPP on a Dell Inspiron 4000 laptop, windows mel. This laptop is not connected to the internet, nor has any firewall/anti-virus.

when click the start buttons of apache and mysql on the XAMPP control panel, both aparche and mysql won't start , there is no green "running" signs. but the status window shows aparche started and mysql started.

I believe there should be a system setting holding the start of XAMPP, please advise me what to do and where to search a solution.

Thanks.
shrg18
 
Posts: 43
Joined: 16. August 2007 13:59
Location: windsor, on, canada
Operating System: windows 8

Postby Wiedmann » 21. September 2007 08:45

Start Apache with the batchfile and look at the error message.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby shrg18 » 21. September 2007 14:11

I went into xampp directory, clicked xampp_start (44kb application), a black window jumped up:
-------------------------------------------------------------
Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Runnings beenden ...
Zum stoppen bitte die xampp_stop benutzen!
Please do not close this window while running ...
Use the xampp_stop for shutdown!

Please wait [Bitte warten] ...070921 8:50:44 [ERROR] Can't find messagefile 'C:
070921 8:50:44 [ERROR] Aborting



### APACHE + MYSQL IS STARTING NOW ###

--------------------------------------------------------------

It's been like this for 20 minutes. cannot tell whether it is started and running or not.
shrg18
 
Posts: 43
Joined: 16. August 2007 13:59
Location: windsor, on, canada
Operating System: windows 8

Postby Wiedmann » 21. September 2007 15:35

Wiedmann wrote:Start Apache with the batchfile

I went into xampp directory, clicked xampp_start (44kb application),

The batchfile for Apache is called "apache_start.bat" (and not "xampp_start.exe").

I have installed XAMPP

How have you done this exactly?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby shrg18 » 21. September 2007 16:24

using apache_start.bat:

-----------------------------------------------------------
Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Running beenden
Bitte erst bei einem gewollten Shutdown schliessen
Please close this command only for Shutdown
Apache 2 is starting ...

-----------------------------------------------------------

it stays like above ever since. I assume the xampp is not started.

regarding installation, I downloaded XAMPP from this website, xampp-win32-1.6.3a-installer, 34,258kb application, and used it to have installed on my desktop first. It works fine, though I have to disable firewall first to start it.

I used a U-drive coped this installer to the laptop, and installed it the same way.

I believe the xampp needs to communicate to the Internet before starting itself.
shrg18
 
Posts: 43
Joined: 16. August 2007 13:59
Location: windsor, on, canada
Operating System: windows 8

Postby Wiedmann » 21. September 2007 18:21

Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Running beenden
Bitte erst bei einem gewollten Shutdown schliessen
Please close this command only for Shutdown
Apache 2 is starting ...

This looks good. No error message. (There is no more message in this Window)

- Have you tried to access XAMPP with http://localhost/ while this window is open?
- Have you looked into the error.log ("\xampp\apache\logs")?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby shrg18 » 22. September 2007 13:13

- Have you tried to access XAMPP with http://localhost/ while this window is open?
- Have you looked into the error.log ("\xampp\apache\logs")?

this morning, ...
- access XAMPP with http://localost, the /xampp/index.php is open.
click status, the following displayed:
MySQL database DEACTIVATED
PHP ACTIVATED
HTTPS(SSL) ACTIVATED
CGI ACTIVATED
SSI ACTIVATED
SMTP Service DEACTIVATED
FTP Service DEACTIVATED

now it seemed the problem is at mysql.

- run mysql_start.bat, the prompt window displays:
Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Running beenden
Please dont close Window while MySQL is running
MySQL is trying to start
Please wait ...
MySQL is starting with mysql\bin\my.cnf (console)
070922 7:48:33 [ERROR] Can't find messagefile 'C:\xampp\mysql\share\english\errmsg.sys'
07092 7:48:33 [ERROR] Aborting

MySQL konnte nicht gestartet werden
MySQL could not be started
Press any key to continue ...


- open error log c:/xampp/apache/logs/error.log,
(I will post the contents separately).

- repeated the whole operation a few times trying to activate MySQL, but mysql wouldn't start.
then went into c:/xampp/mysql/english/share/ folder, see the file errmsg.sys is in there.

I tried to open mysql/bin/my.cnf using notepad, but cannot open it.
shrg18
 
Posts: 43
Joined: 16. August 2007 13:59
Location: windsor, on, canada
Operating System: windows 8

contents of the error.log

Postby shrg18 » 22. September 2007 13:21

...(skipped)

[Fri Sep 21 08:50:51 2007] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Fri Sep 21 08:50:56 2007] [notice] Apache/2.2.4 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.4 OpenSSL/0.9.8e mod_autoindex_color PHP/5.2.3 configured -- resuming normal operations
[Fri Sep 21 08:50:56 2007] [notice] Server built: Mar 5 2007 11:23:00
[Fri Sep 21 08:50:56 2007] [notice] Parent: Created child process -552543
[Fri Sep 21 08:50:59 2007] [notice] Child -552543: Child process is running
[Fri Sep 21 08:51:00 2007] [notice] Child -552543: Acquired the start mutex.
[Fri Sep 21 08:51:00 2007] [notice] Child -552543: Starting 250 worker threads.
[Fri Sep 21 08:51:00 2007] [notice] Child -552543: Listening on port 443.
[Fri Sep 21 08:51:00 2007] [notice] Child -552543: Listening on port 80.
[Fri Sep 21 11:10:14 2007] [notice] Apache/2.2.4 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.4 OpenSSL/0.9.8e mod_autoindex_color PHP/5.2.3 configured -- resuming normal operations
[Fri Sep 21 11:10:14 2007] [notice] Server built: Mar 5 2007 11:23:00
[Fri Sep 21 11:10:14 2007] [notice] Parent: Created child process -536487
[Fri Sep 21 11:10:18 2007] [notice] Child -536487: Child process is running
[Fri Sep 21 11:10:18 2007] [notice] Child -536487: Acquired the start mutex.
[Fri Sep 21 11:10:18 2007] [notice] Child -536487: Starting 250 worker threads.
[Fri Sep 21 11:10:18 2007] [notice] Child -536487: Listening on port 443.
[Fri Sep 21 11:10:18 2007] [notice] Child -536487: Listening on port 80.
[Sat Sep 22 06:55:43 2007] [warn] pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Sat Sep 22 06:55:49 2007] [notice] Apache/2.2.4 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.4 OpenSSL/0.9.8e mod_autoindex_color PHP/5.2.3 configured -- resuming normal operations
[Sat Sep 22 06:55:49 2007] [notice] Server built: Mar 5 2007 11:23:00
[Sat Sep 22 06:55:49 2007] [notice] Parent: Created child process -550385
[Sat Sep 22 06:55:53 2007] [notice] Child -550385: Child process is running
[Sat Sep 22 06:55:53 2007] [notice] Child -550385: Acquired the start mutex.
[Sat Sep 22 06:55:53 2007] [notice] Child -550385: Starting 250 worker threads.
[Sat Sep 22 06:55:53 2007] [notice] Child -550385: Listening on port 443.
[Sat Sep 22 06:55:53 2007] [notice] Child -550385: Listening on port 80.
[Sat Sep 22 07:41:15 2007] [notice] Apache/2.2.4 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.4 OpenSSL/0.9.8e mod_autoindex_color PHP/5.2.3 configured -- resuming normal operations
[Sat Sep 22 07:41:15 2007] [notice] Server built: Mar 5 2007 11:23:00
[Sat Sep 22 07:41:15 2007] [notice] Parent: Created child process -692033
[Sat Sep 22 07:41:20 2007] [notice] Child -692033: Child process is running
[Sat Sep 22 07:41:20 2007] [notice] Child -692033: Acquired the start mutex.
[Sat Sep 22 07:41:20 2007] [notice] Child -692033: Starting 250 worker threads.
[Sat Sep 22 07:41:20 2007] [notice] Child -692033: Listening on port 443.
[Sat Sep 22 07:41:20 2007] [notice] Child -692033: Listening on port 80.
shrg18
 
Posts: 43
Joined: 16. August 2007 13:59
Location: windsor, on, canada
Operating System: windows 8

Postby Wiedmann » 22. September 2007 13:36

- access XAMPP with http://localost, the /xampp/index.php is open.
- open error log c:/xampp/apache/logs/error.log,

OK, Apache is working, so we don't need the Apache "error.log".

070922 7:48:33 [ERROR] Can't find messagefile 'C:\xampp\mysql\share\english\errmsg.sys'

You have this file (at this location)?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby shrg18 » 22. September 2007 14:02

Quote:
070922 7:48:33 [ERROR] Can't find messagefile 'C:\xampp\mysql\share\english\errmsg.sys'

You have this file (at this location)?

yes
shrg18
 
Posts: 43
Joined: 16. August 2007 13:59
Location: windsor, on, canada
Operating System: windows 8

Postby shrg18 » 22. September 2007 14:24

the same thing happened to my desktop when I first installed XAMPP. Only after disabled firewall, it went through starting process.

Now everytime I click open XAMPP, I have to disable firewall first to let it start. after it has started, enable the firewall again.
shrg18
 
Posts: 43
Joined: 16. August 2007 13:59
Location: windsor, on, canada
Operating System: windows 8

Postby lyntuan » 24. September 2007 13:37

shrg18 wrote:the same thing happened to my desktop when I first installed XAMPP. Only after disabled firewall, it went through starting process.

Now everytime I click open XAMPP, I have to disable firewall first to let it start. after it has started, enable the firewall again.


You don't have to disable firewall. When Apache runs, your firewall asks you to block or unblock Apache, press unblock. The same with mysql.
If you pressed block sometime before, open firewall option to clear.
Last edited by lyntuan on 26. December 2008 13:57, edited 1 time in total.
AMPstart :: Launch a Portable Web Server
http://ampstart.com
----------------------------------------------------------
Please read Disclaimer section carefully before downloading
lyntuan
 
Posts: 104
Joined: 08. November 2006 00:21

Postby shrg18 » 25. September 2007 12:52

You don't have to disable firewall. When Apache runs, your firewall asks you to block or unblock Apache, press unblock. The same with mysql.
If you pressed block sometime before, open firewall option to clear.


Thanks, it works.

the final setting in the firewall is:

name status email path
mysqld.exe OK allowed c:\xampp\mysql\bin\mysqld.exe
mysqladmin.exe OK allowed c:\xampp\mysql\bin\mysqladmin.exe
shrg18
 
Posts: 43
Joined: 16. August 2007 13:59
Location: windsor, on, canada
Operating System: windows 8

Postby shrg18 » 03. October 2007 14:43

any solutions available to fix the problem?

Or should I download and install Apache and MySQL separately?
shrg18
 
Posts: 43
Joined: 16. August 2007 13:59
Location: windsor, on, canada
Operating System: windows 8

Postby lyntuan » 08. October 2007 13:33

shrg18 wrote:any solutions available to fix the problem?

Or should I download and install Apache and MySQL separately?

Try to use ini editor of AMPstart newest version 1.2.3.0
Last edited by lyntuan on 26. December 2008 13:58, edited 1 time in total.
AMPstart :: Launch a Portable Web Server
http://ampstart.com
----------------------------------------------------------
Please read Disclaimer section carefully before downloading
lyntuan
 
Posts: 104
Joined: 08. November 2006 00:21

Next

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 51 guests