sendmail without Mercury?

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

sendmail without Mercury?

Postby soarchrist » 10. January 2007 17:54

I've seen instructions on instructing php.ini to use the smtp mail option, but am I correct that this doesn't support SMTP authentication? I mean, who doesn't require authentication these days?

I've also seen instructions on going the long distance of setting up Mecury and so forth-- I'd rather not bother. Why can't I use AUTH SMTP in the 'fake' sendmail that is packaged with XAMPP?

Now, some might say that I can. I tested my sendmail.ini file with a test batch file to send an email. It all worked fine-- I received the email on the other end just as planned. But when I use php to access the sendmail function, NADA. Now, I don't even see comments in the sendmail logs to show that php even TRIED to do it. So where it my mistake?

My php.ini says:
[mail function]
; For Win32 only.
;SMTP =
;smtp_port =

; For Win32 only.
;sendmail_from =

; For Unix only. You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
sendmail_path = "C:\Program Files\xampp\sendmail\sendmail.exe -t"

; Force the addition of the specified parameters to be passed as extra parameters
; to the sendmail binary. These parameters will always replace the value of
; the 5th parameter to mail(), even in safe mode.
;mail.force_extra_parameters =


What is going wrong? Why isn't php accessing the sendmail function? It works fine without Mercury running (that is, in my test outside and before php).

Thanks for all of your help. And thanks for this incredible XAMPP package. Opensource rocks-- and its free![/quote]
soarchrist
 
Posts: 2
Joined: 10. January 2007 17:12

Postby Wiedmann » 10. January 2007 19:36

but am I correct that this doesn't support SMTP authentication?

Correct.

Why can't I use AUTH SMTP in the 'fake' sendmail that is packaged with XAMPP?

You can use AUTH SMTP with the 'fake' sendmail.

But when I use php to access the sendmail function, NADA.

PHP error message?

My php.ini says:
Code: Select all
sendmail_path = "C:\Program Files\xampp\sendmail\sendmail.exe -t"

This is the correct "php.ini"?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Reply to Moderator

Postby soarchrist » 10. January 2007 21:24

This is the correct "php.ini"?


Yes, this is the php.ini in the xampp/apache/bin folder.


I found a different solution. It's a totally different workaround that doesn't involve sendmail, Xampp, or Mercury. Instructions were here: http://codewalkers.com/seecode/538.html

There is no php error. In fact, the mail() function comes back successful. But, like I said, there is no mention created in the log for any attempts.

I was able to get the 'fake' sendmail to work fine with the cmd prompt. But, php can't get it... but it doesn't realize something failed.

Thanks!
soarchrist
 
Posts: 2
Joined: 10. January 2007 17:12

Postby Wiedmann » 10. January 2007 22:10

Yes, this is the php.ini in the xampp/apache/bin folder.

Can you verify the settings in the output from:
http://localhost/xampp/phpinfo.php

there is no mention created in the log for any attempts.

Can you post your "sendmail.ini"?

There is no php error. In fact, the mail() function comes back successful.

You have an example PHP code?

I found a different solution.

Well, that's ok for your own handmade scripts. BTW, in this case you should have a look at PEAR::Mail and PEAR::Mail_Mime.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 50 guests