"access denied" in phpmyadmin

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

"access denied" in phpmyadmin

Postby theyaregarbage » 09. October 2006 23:27

I can't figure out what is going wrong here.
phpmyadmin always worked fine. the only change i made was changing the mysql password and then a bit later it started giving me access denied errors like this:
Code: Select all


Welcome to phpMyAdmin 2.8.2.4

phpMyAdmin tried to connect to the MySQL server, and the server rejected the connection. You should check the host, username and password in config.inc.php and make sure that they correspond to the information given by the administrator of the MySQL server.
Error

MySQL said: Documentation
Cannot connect: invalid settings.


When I try to connect through the command line I get the following error:
Code: Select all
C:\Program Files\xampp\mysql\bin>mysql -uroot -p"mypassword"
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password:YES)


Does anyone know what could be wrong?
Also I had Apache and php installed prior to installing xampp so maybe that could be a source of conflict somehow, although everything worked fine until i changed the password.
Thank you very much in advance.
theyaregarbage
 
Posts: 3
Joined: 09. October 2006 23:11

Postby Wiedmann » 10. October 2006 00:00

C:\Program Files\xampp\mysql\bin>mysql -uroot -p"mypassword"
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password:YES)

Does anyone know what could be wrong?

That's easy:
"mypassword" is not the password for the user "root".
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby theyaregarbage » 10. October 2006 00:03

:D I know that. I only did that to not reveal my actual password.
theyaregarbage
 
Posts: 3
Joined: 09. October 2006 23:11

Postby Wiedmann » 10. October 2006 01:49

I know that

That's courious. You know that the pasword you are using is wrong and ask us what's going wrong?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby theyaregarbage » 10. October 2006 01:56

No, the password I am using is correct. I just didn't post the actual password on the message board. What I am asking is what other problem could there be besides the password?
theyaregarbage
 
Posts: 3
Joined: 09. October 2006 23:11

Postby Wiedmann » 10. October 2006 12:07

No, the password I am using is correct

No, you think it's correct.

But in fact the password you are used for the connection, is not the same, which is defined for this user in MySQL. Just read the error message.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 53 guests