Installation problem with XAMPP for Windows

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Installation problem with XAMPP for Windows

Postby John Hjorth » 19. August 2006 17:33

I'm new to XAMPP.

Installed XAMPP for Windows 1.5.3a today (Installer version). My computer is running Windows XP.

I got a message under installation "MySQL seems to be installed. Abort"

When I access http://localhost/XAMPP I get the expected page. When I check status, XAMPP tells me all components are activated., and I get the same message looking in the control panel.

I have copied some phpBB forumsoftware to a folder on the location :

/xampp/htdocs/phpbbfm021440/

When I in browser try to access the install folder for calling the install file there, using this command in adress field in browser :

http://localhost/xampp/phpbbfm2021440/i ... nstall.php ,

I get error 404.

Naturally I'm doing something wrong, but what am I doing wrong ? - Any help would be appreciated.
User avatar
John Hjorth
 
Posts: 24
Joined: 19. August 2006 16:23
Location: Odense, Denmark

Postby Izzy » 19. August 2006 17:50

http://localhost/xampp/phpbbfm2021440/install/install.php

Have you tried?:
http://localhost/phpbbfm2021440/install/install.php
Last edited by Izzy on 27. August 2006 01:01, edited 1 time in total.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Postby John Hjorth » 19. August 2006 18:02

Izzy,

Thank you for helping me out here. After correcting this quite embarrassing mistake about the URL for the file to call, I get :

Server error!
The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Either the server is overloaded or there was an error in a CGI script.

If you think this is a server error, please contact the webmaster.

Error 500


So I still got no connection to the file via browser.
User avatar
John Hjorth
 
Posts: 24
Joined: 19. August 2006 16:23
Location: Odense, Denmark

Postby Izzy » 19. August 2006 18:09

Take a look at the server error log.

xampp/apache/logs/error.log

Often it will give a better indication of what is wrong when you get a 500.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Postby John Hjorth » 19. August 2006 18:13

Izzy,

I will do. Thank you.
User avatar
John Hjorth
 
Posts: 24
Joined: 19. August 2006 16:23
Location: Odense, Denmark

Postby John Hjorth » 19. August 2006 18:24

Izzy,

Found this line in the error.log, this must be the problem :

[Sat Aug 19 19:18:31 2006] [alert] [client 127.0.0.1] C:/Programmer/xampp/htdocs/phpbbfm2021440/.htaccess: Invalid command 'RewriteEngine', perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configuration


Any way I can change the server setup to accept this command in .htaccess ?
Last edited by John Hjorth on 19. August 2006 18:38, edited 2 times in total.
User avatar
John Hjorth
 
Posts: 24
Joined: 19. August 2006 16:23
Location: Odense, Denmark

Postby Izzy » 19. August 2006 18:31

Yes, you need to turn on mod_rewrite in the httpd.conf file.

xampp/apache/conf/httpd.conf

find this line:
#LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so

Uncomment this line and you should be set to go:
LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so

Save and restart Apache. :)
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

That worked

Postby John Hjorth » 19. August 2006 18:54

Izzy,

That worked. - Thank you for this very appreciated help from half around the world :!: :D

- And thank you to Apache Friends for a genious piece of software :!: :D
User avatar
John Hjorth
 
Posts: 24
Joined: 19. August 2006 16:23
Location: Odense, Denmark

Postby Izzy » 19. August 2006 18:57

Your welcome and I am pleased it is working for you now. :)

Good Luck!
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 52 guests