Apache/MySQL wont start

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache/MySQL wont start

Postby wina2k » 21. August 2005 08:49

hi,

i'm having trouble with the new xampp v1.4.15. during the installation i noticed in the command prompt windows, that appears briefly, there's a lot of warning bla bla bla.. it was too fast. i just caught a glimpse of it.

then i use the xampp control panel to start apache & mysql but they wont start. any ideas what went wrong?

my current config during setup
1) apache as service
2) mysql as service
2) filezilla not as service

btw, i used xampp before (v1.4.13). i uninstalled v1.4.13 and installed this new version.
wina2k
 
Posts: 6
Joined: 21. August 2005 08:24

Postby Wiedmann » 21. August 2005 09:52

Without the "bla bla bla" we cannot help you.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby wina2k » 21. August 2005 12:17

hehehe.. yea

is there an error log somewhere i can refer to?
wina2k
 
Posts: 6
Joined: 21. August 2005 08:24

Postby Wiedmann » 21. August 2005 12:34

Not during the setup stage.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby wina2k » 21. August 2005 12:52

damn..

ok.. i did notice a warning about awk. sorry i cant give the details because the screen goes too fast and then it closed almost immediately.

i've reinstall but the same thing happened again.
wina2k
 
Posts: 6
Joined: 21. August 2005 08:24

Postby Wiedmann » 21. August 2005 13:00

You are using the Installer? (Your OS?)

IMHO the ZIP/7ZIP-EXE is better. Then you can open a command window, change to the XAMPP dir and execute "setup_xampp.bat".
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby wina2k » 21. August 2005 13:26

yes i am using the installer. my os is win2k with sp4. sorry i forgot to mention that.

yeah.. the 7zip-exe does seem the only option right now. i'll check it out and report back here.
wina2k
 
Posts: 6
Joined: 21. August 2005 08:24

Postby wina2k » 21. August 2005 20:48

update..

i've installed xampp 1.4.15 using the self extracting 7-zip archive. i run the setup_xampp.bat and i got the following error.

Code: Select all
  Configure for server  1.4.15
  Configure XAMPP with awk for
Warning: system(): Unable to fork [echo '%os%'] in C:\xampp\install\install.php on line 368
  Windows 98/ME/HOME (not NT)  Please wait ...
  Disable AcceptEx Winsocks v2 support (only NT)
Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\FileZillaFTP\\FileZilla Server.xml" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\FileZillaFTP\\FileZilla Server.xmltemp"  -v SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\MercuryMail\\MERCURY.INI" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\MercuryMail\\MERCURY.INItemp"  -v SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\apache\\bin\\php.ini" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\apache\\bin\\php.initemp"  -v SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\php\\php5.ini" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\php\\php5.initemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\php\\php4\\php4.ini" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\php\\php4\\php4.initemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\php\\php.ini" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\php\\php.initemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\php\\php4\\php.ini" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\php\\php4\\php.initemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\php\\pear.bat" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\php\\pear.battemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\php\\pear\\pearcmd.php" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\php\\pear\\pearcmd.phptemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\cgi-bin\\cgi.cgi" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\cgi-bin\\cgi.cgitemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\cgi-bin\\perltest.cgi" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\cgi-bin\\perltest.cgitemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\cgi-bin\\printenv.pl" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\cgi-bin\\printenv.pltemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\webalizer\\webalizer.conf" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\webalizer\\webalizer.conftemp"  -v
 SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:\\xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\webdav\\.htaccess" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\webdav\\.htaccesstemp"  -v
SUBSTIT="\\\\xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 619

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 620

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:/xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\apache\\conf\\httpd.conf" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\apache\\conf\\httpd.conftemp"  -v
SUBSTIT="/xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 682

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 683

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:/xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\php\\php4\\httpd4.conf" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\php\\php4\\httpd4.conftemp"  -v
SUBSTIT="/xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 682

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 683

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:/xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\php\\httpd5.conf" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\php\\httpd5.conftemp"  -v
SUBSTIT="/xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 682

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 683

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:/xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\apache\\conf\\mod_auth_mysql.conf" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\apache\\conf\\mod_auth_mysql.conftemp"  -v SUBSTIT="/xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xamp
p\install\install.php on line 682

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 683

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:/xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\apache\\conf\\moddav.conf" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\apache\\conf\\moddav.conftemp"  -v
SUBSTIT="/xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 682

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 683

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:/xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\apache\\conf\\ssl.conf" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\apache\\conf\\ssl.conftemp"  -v
SUBSTIT="/xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 682

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 683

Warning: popen(.\install\awk.exe -v DIR="C:/xampp" -v CONFIG="C:\\xampp\\mysql\\bin\\my.cnf" -v CONFIGNEW="C:\\xampp\\mysql\\bin\\my.cnftemp"  -v
SUBSTIT="/xampp" -f .\install\config.awk,w): No error in C:\xampp\install\install.php on line 682

Warning: pclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\xampp\install\install.php on line 683
  DONE!


what is causing this problem? most importantly, how do i rectify this problem?

tia.
wina2k
 
Posts: 6
Joined: 21. August 2005 08:24

Postby Wiedmann » 21. August 2005 21:35

I think this is a problem with your system. PHP cannot access "cmd.exe".
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby wina2k » 22. August 2005 02:35

Wiedmann wrote:I think this is a problem with your system. PHP cannot access "cmd.exe".


:idea:

that could be it 'coz i'd moved cmd.exe outside my system path. :P

*edit*
i got it working now. the problem was indeed because of cmd.exe was not in my system path.

thanks a lot Wiedmann. i really appreciate it.

btw, can the system tray icon for xampp control panel be a bit more livelier? ex when the chosen service is running, the tray icon is in color and when the service is not running, the tray icon color is grey. currently the tray icon is grey regardless of the services is running or not.

this is just a suggestion. would be nice to have it though.
wina2k
 
Posts: 6
Joined: 21. August 2005 08:24


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: sunrisecc and 42 guests