Xampp Mail problem

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Xampp Mail problem

Postby Rhysige » 20. March 2005 04:12

I just got the full package of Xampp and installed it, everything is awesome and I got PHPBB set up and working, love the stuff but no mail forms or anything work. I see that 'mercury' is provided in xampp so how do I set this up? how do I get things like the PHP mail() function to work?
Rhysige
 
Posts: 2
Joined: 20. March 2005 04:01

Postby foxxx428 » 20. March 2005 21:37

I run IPB instead of PHPBB but had the same problem. As far as I can tell, you can't run PHP mail in Windows. Luckily there's a really easy and free solution for this. http://www.mailenable.com/ you can download MailEnable Standard edition free and just follow their online instructions to set it up with your domain. Make sure your router or firewall has port 25 open and then (don't quote me because like I said I use IPB) but in the admin cp you should have a mail setup where you can switch php mail to SMTP and your problem should be solved. On a side note, you'll probably want to run php 4 on any of these forums if you do any board modifications or you may run into all kinds of php errors. No matter how much editing I do to some of my files, I just fix one error and create another so I just stick with 4 now. :wink:
User avatar
foxxx428
 
Posts: 33
Joined: 20. December 2004 22:21

Postby Rhysige » 21. March 2005 08:17

Thanks for that :) I will check out mailenable, and yeah I encountered probs with phpbb for setting permissions so had to downgrade to php 4 but its still good.
Rhysige
 
Posts: 2
Joined: 20. March 2005 04:01

Postby hgtwn » 21. March 2005 14:39

i installed mailenable and i am confused about how to set it up with apachefriends. What I am looking for is just some way to write an email from my website form and have it get to my mailbox using localhost with apachefriends. can someone give me some advice? thanks
hgtwn
 
Posts: 13
Joined: 19. March 2005 06:05

Postby taustin » 21. March 2005 18:30

You can't use the Sendmail stuff in PHP in Windows, but you can use the SMTP functions. Find the php.ini (use the PHP Info stuff in the admin web page) being used, and find the [mail function] section. Make sure the sendmail stuff is remarked out, and that the SMTP stuff is set up correctly. You need the fully qualified domain name or IP address of the mail server - localhost, if you're using Mercury running on the same machine - and a valid address for the MAIL FROM: in the envelope.

Setting up Mercury is fairly easy once it's running. It will appear in the system tray. That will open up the GUI.
taustin
 
Posts: 150
Joined: 24. September 2004 00:23
Location: Huntington Beach CA

Postby Wiedmann » 21. March 2005 20:05

You can't use the Sendmail stuff in PHP in Windows,

That's not true.

Just configure the "sendmail.ini" in "\xampp\sendmail". Deaktivate the SMTP settings in the "php.ini" ("\xampp\apache\bin") and activate / configure the "sendmail_path" to the "sendmail.exe" ("\xampp\sendmail").

That's all. Now you can send emails from your PHP-scripts throught your ISP SMTP-server.
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby hgtwn » 21. March 2005 21:08

Wiedmann wrote:Just configure the "sendmail.ini" in "\xampp\sendmail". Deaktivate the SMTP settings in the "php.ini" ("\xampp\apache\bin") and activate / configure the "sendmail_path" to the "sendmail.exe" ("\xampp\sendmail").

That's all. Now you can send emails from your PHP-scripts throught your ISP SMTP-server.


so do i need to install mailenable to do this or is this a feature installed with xampp?
hgtwn
 
Posts: 13
Joined: 19. March 2005 06:05

Postby Wiedmann » 21. March 2005 21:25

or is this a feature installed with xampp?

yes
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby hgtwn » 22. March 2005 02:17

i don't know what i'm doing wrong, but it still isn't working for me. do you have any other suggestions? i think i am configureing the php.ini file wrong or something. thats the only thing i can thing of. sorry for not being able to get this working
hgtwn
 
Posts: 13
Joined: 19. March 2005 06:05

Postby foxxx428 » 22. March 2005 02:47

Okay my domain name is windowsteam.com so in my php.ini I have it so it looks like this.

[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = mail.windowsteam.com

; For Win32 only.
sendmail_from = administrator@windowsteam.com

Hope that helps.

Remember to restart the server after making any changes.
User avatar
foxxx428
 
Posts: 33
Joined: 20. December 2004 22:21

Postby Wiedmann » 22. March 2005 08:44

i think i am configureing the php.ini file wrong or something.

What have you done in "php.ini" and "sendmail.ini" (example please)?
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby hgtwn » 22. March 2005 15:38

Code: Select all
[sendmail]
smtp_server=mail.spymac.com
;default_domain=
;error_logfile=error.log
;debug_logfile=debug.log
auth_username=sdfsdf (my username)
auth_password=******
force_sender=testpage@spymac.com


[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = mail.spymac.com
; For Win32 only.
sendmail_from = postmaster@localhost
; For Unix only.  You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
;sendmail_path = c:\apachefriends\xampp\sendmail\sendmail.exe


this is the stuff that I edited. the first is sendmail.ini and the second is php.ini. thanks for the help!
hgtwn
 
Posts: 13
Joined: 19. March 2005 06:05

Postby Wiedmann » 22. March 2005 16:08

[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = mail.spymac.com
; For Win32 only.
sendmail_from = postmaster@localhost
; For Unix only. You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
;sendmail_path = c:\apachefriends\xampp\sendmail\sendmail.exe

You remember? Disable SMTP and enable sendmail...
Code: Select all
[mail function]
; For Win32 only.
; SMTP = mail.spymac.com
; For Win32 only.
; sendmail_from = postmaster@localhost
; For Unix only.  You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
sendmail_path = "c:\apachefriends\xampp\sendmail\sendmail.exe -t"
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany

Postby hgtwn » 22. March 2005 17:56

ok i did all that....still no luck on my emails :( i gues thats just the way it goes
hgtwn
 
Posts: 13
Joined: 19. March 2005 06:05

Postby Wiedmann » 22. March 2005 19:02

You can activate the two logfiles (in "sendmail.ini") and see what happens:
error_logfile=error.log
debug_logfile=debug.log



BTW: Something in the "error.log" or "phperror.log" ("\xampp\apache\logs")?

(You are edit the right php.ini?)
Wiedmann
AF Moderator
 
Posts: 17106
Joined: 01. February 2004 12:38
Location: Stuttgart / Germany


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 46 guests